‘Meer inspanning om alle partijen op één lijn te krijgen’

0

Damen Shipyards Group, met hoofdzetel in Gorinchem, is anno 2015 een conglomeraat van 32 scheepswerven. Klanten komen uit zowel de publieke (overheden, havenautoriteiten) als de private sector (zoals sleepvaart, offshore, yachting en aquaculture). Met de bouw van zo’n 160 schepen wordt een jaaromzet van circa twee miljard euro behaald, voor meer dan de helft buiten Europa. Naast Azië zijn Zuid-Amerika en Afrika belangrijke regio’s.

Francesco Verschuren, customer finance manager: ‘Wij zien financiering met kredietverzekering een belangrijkere rol gaan spelen. Ongeveer dertig procent van onze omzet wordt nu middels een kredietverzekering verzekerd, voor het grootste deel door Atradius DSB maar ook door private verzekeringsmaatschappijen. Als klanten zelf hun financiering kunnen regelen, geven ze er soms toch de voorkeur aan dat via Damen te laten verlopen. Dan zijn de financiële lasten vaak lager. Die vraag neemt echt toe. En voor veel klanten is het gewoon lastig om lokaal funding te vinden.

Bij Atradius DSB is Damen een van de grootste klanten. Wij worden door hen goed bediend. Uiteraard zijn er ook knelpunten bij het regelen van exportfinanciering, zoals uitgebreidere due dilligence en het leveren van meer marktinformatie. Daardoor vergt het meer inspanning om financier, verzekeraar, koper en exporteur op één lijn te krijgen. Ook wordt op bepaalde landen geen dekking afgegeven. Natuurlijk kijken wij dan naar alternatieve, private dekking, maar private partijen kunnen vaak alleen voor de korte termijn dekken.

In opkomst zijn project finance-achtige structuren. Normaal kijkt Atradius DSB naar de balans van het betreffende bedrijf of de partij die garant staat en speelt het project slechts een kleine rol. Nu kunnen ze meer kijken naar het project zelf, het schip. Welke cashflow gaat dat genereren, welke zekerheden zijn daarop af te geven? Door op deze wijze proposities te beoordelen, vergroten we de financieringsmogelijkheden van onze transacties.’

Lees de gehele editie van Link 5 2015.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics