LUXeXcel wint MKB Innovatie Top 100 met disruptive proces

0
De hoogste notering in de MKB Innovatie Top 100 is voor de uitvinding van LUXeXcel  om optische lenzen te produceren in een 3D printer. Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een uniek procedé. De landelijke jury was unaniem: ‘Het is een moeilijke technologie, waarin LUXeXcel een nieuwe, zeer innovatieve oplossing heeft gevonden. De impact is groot, want dit bedrijf maakt het mogelijk om ook producten snel en op maat te maken.’ De Top 100 is een initiatief van de Kamer van Koophandel, in samenwerking met De Financiële Telegraaf. 
Revolutionair, zo betitelen wetenschappers wereldwijd de uitvinding van LUXeXcel. De lenzen worden niet in laagjes opgebouwd, zoals gebruikelijk bij 3D-printen, maar gevormd met behulp van UV licht. De grondstof? Druppelvormig kunststof. Uit één druppel wordt de lens gevormd, terwijl een andere druppel er netjes overheen uitvloeit. Hierdoor ontstaat een glad oppervlak dat met UV licht direct uithardt.
 
Besparingen
Vergeleken met de gangbare productiemethode levert de 3D techniek veel voordelen op. Vroeger duurde het maanden om een nieuwe lens te ontwerpen, omdat er kostbare mallen nodig waren. Het maken van één unieke lens was dan ook erg duur. De printer van LUXeXcel print enkele duizenden lenzen per uur. Maar of de klant één lens wil, of duizend, dat maakt de printer niet uit. Dit bespaart de klant veel kosten en levert een enorme tijdwinst op. De tijd van grote voorraden is hiermee definitief voorbij.
 
Ontwerpgemak en vormvrij
De nieuwe techniek biedt ook de mogelijkheid om nieuwe optische functies te ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een lens die licht op een bijzondere manier laat afbuigen. Of het meeprinten van reflectieve materialen. Daarnaast is de techniek vormvrij. Ontwerpers hoeven met hun productdesign geen rekening meer te houden met de vorm van de lens. Het bestelproces is eenvoudig. De klant uploadt zijn digitale ontwerp en ontvangt zijn bestelling binnen enkele dagen.
 
Succesvolle innovaties
Alle 100 bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben de ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen geldprijs verbonden. De kracht van deze ranglijst is dat zij een mooi beeld geeft van de prestaties waartoe het Nederlandse mkb op dit moment in staat is. De nummer 1 van de Top 100 mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen. De bekendmaking van de 10e MKB Innovatie Top 100 vond vandaag plaats bij SugarCityEvents in Halfweg, tijdens de Dag van de Innovatie. Bekijk de 100 bedrijven en hun innovaties.
 
De Kamer van Koophandel heeft als missie om de groei van MKB-bedrijven te stimuleren. Innovatie is daarom één van de belangrijkste pijlers. Die pijler uit zich onder meer in de MKB Innovatie Top 100, de jaarlijkse innovatie-etalage waarin een vakjury inspirerende best practices presenteert.
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics