KUBO Team Aluminium Aluminium 2.0 – Elke dag een beetje beter!

0

Kassenbouwer KUBO in Monster maakt enorme groeisprongen met hun innovatieve kassystemen en full-service klantondersteuning. Het beheersen van deze groei en het goed borgen van de procesverbeteringen is cruciaal. Voor de Aluminium-afdeling in de fabriek van de kassenbouwer heeft 2018 in het teken gestaan van het verwezenlijken van de groeiambitie van 40% volumegroei en dat door bínnen de 2 ploegen te blijven. Voor deze verbeterslag is een A3-verbeterformulier ‘Aluminium 2.0’ gestart met een verbeterteam onder leiding van teamleider Fazil Kaya. De concreet meetbare resultaten spreken voor zich!

1 A3 = 3 A4’s

Om deze uitdagende stap mogelijk te maken moest de flow binnen de afdeling worden vergroot en daarvoor zoveel mogelijk Lean-verspillingen, zoals defecten, overproductie, wachten, transport, voorraad en beweging worden geëlimineerd. Het A3-verbeterplan werd opgesplitst in drie kleinere verbeterplannen die in drie verschillende A4’s werden uitgewerkt.

1)
Optimalisatie bewerkingsmachine. Aanpak van dé volumebepalende machine op de afdeling door gericht stilstanden te voorkomen en door middel van kleine, slimme verbeteringen de output te verhogen.

2)
Materiaal flow. De flow op de afdeling optimaliseren door goed (floor)management van de projectvoorraden en de shiftvoorraden te laten brengen tot aan de werkplekken.

3)
Maximaal ‘operaten’. Operators vooral laten ‘operaten’ door allerlei niet-waarde-toevoegende handelingen (verspillingen) te elimineren.


HARDE RESULTATEN

Foto Triodin

1)
Naast een ‘total clean-out’ (totale schoonmaak en reset) van de bepalende bewerkingsmachine en de invoering van gestandaardiseerd onderhoud zijn ook diverse machine-verbeteringen doorgevoerd die vruchten afwerpen. Het resultaat is dat de maximale productie van de machine is gestegen met bijna 30%!

Afbeelding Triodin

2)
Waar voorheen de interne logistiek werd uitgevoerd door 2 logistieke medewerkers en diverse operators regelmatig moesten bijspringen, wordt de materiaalflow nu slechts door 1 medewerker uitgevoerd. Resultaat: 67% minder uren interne logistiek = 67% efficiënter intern logistiek proces.

Afbeelding Triodin

3)
Bij gelijk gebleven output per uur is een stijging van de directe uren van de machineoperators op de Aluminium-afdeling gerealiseerd van 70% naar 90%. Dat betekent een toegenomen productiviteit van 20%.

Met deze verbeterslagen is het gelukt om met het A3-verbeterplan de Aluminium-afdeling ruim binnen de 2 ploegen de gewenste volumegroei van 40% te realiseren. Een resultaat om trots op te zijn!


BLIJE TEAMLEIDER

Teamleider Fazil Kaya is natuurlijk erg in zijn nopjes:

Ik ben er heel erg blij mee, want het gaat nu echt goed. Er is rust op de afdeling en iedereen doet wat hij moet doen. Met nog maar één intern logistieke medewerker draait de afdeling soepel. Met de mensen binnen het team hebben we iets voor elkaar over. Zo krijgen we het samen voor elkaar.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics