Ioniqa lanceert, met partners Unilever en Indorama, de eerste upcyclingfabriek voor PET-plastic

0

Ioniqa breidt zijn technologie uit voor schaal grote van upcycling van PET-plastic: het technologiebedrijf bouwt zijn eerste PET-plastic upcyclingfabriek in Nederland op Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Vanaf de zomer van 2019 wordt PET-plastic afval omgezet in hoogwaardige, zuivere PET-grondstof, waarvan nieuwe voedselverpakkingen worden gemaakt.

Afgelopen april werd aangekondigd dat Ioniqa een partnerschap was aangegaan met Unilever en PET-verpakkingsmarktleider Indorama. Volgens Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa, is de samenwerking met beide multinationals erg belangrijk: “Sinds 2011 hebben we in onze R & D-laboratoria in Eindhoven (Nederland) deze circulaire technologie ontwikkeld om alle soorten gekleurd PET-plastic afval en textiel te verwerken.  In de afgelopen twee jaar hebben we veel testen uitgevoerd in onze demonstratiefabriek in Plant One in de haven van Rotterdam (Nederland) om ons proces voor de productie van grondstoffen voor voedselverpakkingen te bewijzen. Dit was een belangrijke stap en bevestigt de circulaire oplossing van Ioniqa voor alle belanghebbenden in de markt. “

Wereld schoner en een betere plek

Met zijn circulaire proces is er geen olie meer nodig om nieuwe PET-materialen te produceren. “PET-afval is onze grondstof. Met het proces van Ioniqa zijn PET-producten, gemaakt van PET-afval, identiek aan die gemaakt van olie, met dezelfde kwaliteit, voedselveiligheid en concurrerende prijzen. Ioniqa’s up-cycling-proces maakt de wereld schoner en een betere plek. ”
Kijkend naar de vele afbeeldingen van de plastic soep in de oceanen en stortplaatsen met miljoenen plastic flessen en dozen: “We hebben er allemaal een grote puinhoop van gemaakt. Ik ben blij dat we door ons circulaire proces een bijdrage kunnen leveren om dit op te lossen en, hoe gek het ook klinkt, het gebruik van plastic duurzaam maken. Andere spelers in de waardeketen bestempelden ons proces al als een echte game-wisselaar.

Industriële installatie

De Ioniqa-fabriek in Nederland (Geleen) zal in de eerste helft van 2019 gereed zijn en het eindproduct zal in hetzelfde jaar op de markt worden gebracht. Output van de plant is 10.000 ton PET-grondstoffen. “Zowel de aanvoer van de PET-grondstof als de afname van de materialen is al gegarandeerd voor deze 10.000 ton fabriek”, aldus Hooghoudt. De Brightlands Chemelot Campus, Geleen (Nederland), is de perfecte locatie voor de Ioniqa-fabriek en doordat ze dicht bij Duitsland, België en Frankrijk ligt, kunnen er voldoende plastic afvalstromen voor het proces van Ioniqa worden gemaakt. Limburg is een geweldige locatie om een ??belangrijk kunststofknooppunt in Europa te worden. ”
Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus zegt: “Recycling is een cruciaal element in de ambitie van Brightlands Chemelot Campus om innovaties in duurzaamheid in de chemische en materialenwereld te stimuleren en te versnellen. Samen met Chemelot Industrial Park bouwen we voort op een recyclage-ecosysteem. Verschillende partijen op zowel Chemelot Industrial Park als Brightlands Chemelot Campus zijn al actief op dit gebied. We zijn dan ook bijzonder trots dat Ioniqa Brightlands Chemelot Campus heeft gekozen als locatie voor de proefinstallatie voor PET-polyesterrecycling. Ioniqa past perfect in onze strategie. We verwelkomen Ioniqa op Brightlands Chemelot Campus en ik wil alle partners van de campus bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt. “

Regionaal minister van Economische Zaken en Kennisinfrastructuur Joost van den Akker: “De Provincie Limburg is verheugd dat Ioniqa zich vestigt op de Brightlands Chemelot Campus. Op deze campus werken we aan de doelstellingen van Chemelot 2025 op het verbeteren van duurzaamheid en het verminderen van afvalstromen en CO2-emissies. Ioniqa’s technologie zal hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Samen met haar mede-aandeelhouders Universiteit Maastricht en DSM Nederland heeft de Provincie de afgelopen jaren ook veel geïnvesteerd in het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven op de Brightlands Chemelot Campus. De komst van een bedrijf als Ioniqa laat zien dat we nu de resultaten van deze inspanningen kunnen oogsten. “
Toekomst

Hooghoudt voorziet dat deze eerste Ioniqa-fabriek zal worden gevolgd door nog veel meer. De 10.000 ton fabrieksoutput is nog steeds een relatief klein volume in vergelijking met de marktvraag en een schaal tot 100.000 of 200.000 ton zal zeker volgen. “Dat is iets voor grote, internationaal opererende partijen,” zegt Tonnis Hooghoudt CEO van Ioniqa. “Wij richten ons op wereldwijde licentiëring van onze technologie. Dit zorgt er ook voor dat de technologie sneller wordt geïmplementeerd. Ioniqa zal zich in de toekomst blijven richten op verdere technologische ontwikkeling om andere soorten kunststoffen te kunnen recyclen – en in de toekomst ook bio-plastics. ”
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics