Invest-NL: makkelijker financiering, meer durfkapitaal

0

Investeringen stimuleren op terreinen waar Nederland nu kansen laat liggen. Daartoe heeft het kabinet-Rutte 2 op de valreep Invest-NL opgericht, met een kapitaal van 2,5 miljard euro. Ondernemers, waaronder starters en doorgroeiers, vinden daar vanaf begin 2018 één loket voor risicokapitaal, garanties, exportkredietverzekeringen en internationale financieringsprogramma’s. Nu komen veel bedrijven en projecten moeilijk aan financiering vanwege onzekerheid over de verhouding risico-rendement en de terugverdientijd. Invest-NL gaat dat probleem verhelpen met het bestaande financieringsinstrumentarium en de kapitaalstorting van 2,5 miljard euro. Dat zorgt voor een hefboom: meer financiering vanuit institutionele beleggers en Europese fondsen en programma’s.

Invest-NL richt zich allereerst op risicovolle activiteiten in transitiegebieden als energie, verduurzaming, mobiliteit, voedsel en digitalisering van de industrie. Ook maatschappelijke domeinen als zorg, veiligheid en onderwijs vallen binnen het blikveld. De instelling gaat daarnaast start-ups en scale-ups helpen met durfkapitaal, door een belang te nemen in fondsen die investeren in dergelijke bedrijven of zelf te participeren in doorgroeiers. Ten derde zal Invest-NL internationaal opererende Nederlandse bedrijven ondersteunen bij export en buitenlandse investeringen, met nadruk op bijdragen aan het oplossen van wereldwijde vraagstukken.

Minister Kamp: ‘De komst van Invest-NL is belangrijk voor Nederlandse ondernemers en bedrijven. Dankzij Invest-NL wordt het financieren van projecten makkelijker, kunnen ondernemers een garantie ontvangen die hen investeringszekerheid biedt en worden bedrijven geholpen met een exportkredietverzekering. Door dit bij 1 loket onder te brengen zorgen we voor meer duidelijkheid en maken we het ondernemers makkelijker.’ De bewindspersoon vervolgt: ‘Invest-NL zorgt daarnaast voor meer durfkapitaal voor startende en doorgroeiende bedrijven en voor een betere toegang tot Europese financiering. Dankzij Invest-NL is er straks méér geld om méér te doen voor méér ondernemers.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics