Innoveren met het Digital Food Processing Initiative

0

Gepersonaliseerd voedsel, plantaardige eiwitten met de bite van vlees of produceren on demand . Digitaal aangestuurde voedselproductie maakt innovaties mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren. Ondernemers kunnen vanaf 29 juni met al hun vragen over digitale technologie terecht bij het Digital Food Processing Initiative (DFPI), een initiatief van Wageningen University & Research, TNO, AMSYSTEMS Center en Technische Universiteit Eindhoven.

Op 29 juni, tijdens het 3D Food Printing Experience op de Wageningse campus, vindt de lancering plaats van het Digital Food Processing Initiative (DFPI). ‘We geven bedrijven inzicht in de mogelijkheden en helpen hen met kennis van food én high tech systemen. Zo kunnen ze snel de vertaalslag maken van idee naar markt,’ aldus Ben Langelaan, Research Manager Food Technology in Wageningen en lid van de stuurgroep DFPI.

De ambitie van DFPI is om wereldwijd hét consortium voor digitale aangestuurde voedselproductie te worden. ‘De gecombineerde expertise van food én digitale technologie is uniek, en juist daarmee helpen we bedrijven grote stappen vooruit,’ zegt Pieter Debrauwer, Research Manager bij TNO/AMSYSTEMS Center, en lid van de stuurgroep DFPI. ‘De ene keer is het bijvoorbeeld nodig om de receptuur te veranderen om een aantrekkelijk product te maken, de andere keer moet de equipment aangepast worden om de juiste proces condities te krijgen.’

Meer dan 3D-printen

DFPI concentreert zich op 5 innovatierichtingen: duurzaamheid, gepersonaliseerd voedsel, on demand voedselproductie, nieuwe vormen en smaken en nieuwe sociale ervaringen. Tot nu toe zijn er op het gebied van voeding vooral leuke toepassingen van 3D-printen, zoals pasta in nieuwe vormen. Beide organisaties verwachten een nog veel grotere maatschappelijke impact van digitale technieken.

On demand productie kan leiden tot minder voedselverspilling, en met gepersonaliseerde voeding kan bijvoorbeeld voor ouderen en sporters speciale eiwitrijke producten gemaakt worden. 3D-printen kan de functionaliteit van voeding veranderen door nieuwe structuren, texturen en smaken te maken. Dit biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld mensen met slikproblemen. De verwachting is dat digitale technieken de productie, locatie en logistiek van de voedselproductie drastisch veranderen.

Kennismaken

Voedingsmiddelenfabrikanten, ingrediëntenleveranciers, machinefabrikanten, cateraars en retailers en andere geïnteresseerde partijen kunnen op 29 juni alvast de proef op de som nemen en zich oriënteren op de mogelijkheden van digitale food processing.. Er zijn die dag diverse demonstraties van 3D food printing, en presentaties over succesvolle toepassingen van digitale technieken in de voedingsmiddelenindustrie. De officiële lancering van DFPI vindt plaats om 11.30 uur door Prof. Dr. Ir. Arthur Mol, Rector Magnificus en vice-president Executive Board WUR. Leer meer over het programma en meld u aan op op de evenementspagina van de 3D Food Printing Experience.

Initiatiefnemers

DFPI is een gezamenlijk initiatief van Wageningen Food & Biobased Research, de Wageningse leerstoelgroepen Food Process Engineering en Physics and Physical Chemistry of Foods, en AMSYSTEMS Center, een samenwerking tussen TNO Equipment for Additive Manufacturing en TU Eindhoven High Tech Systems Center.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics