Groei Nederlandse economie in eerste kwartaal opnieuw 0,5%

0

In het eerste kwartaal van 2019 groeide de Nederlandse economie met 0,5% ten opzichte van het voorgaande kwartaal (k-o-k). Dat is hetzelfde cijfer als in het laatste kwartaal van 2018 en iets meer dan de gemiddelde groei in de eurozone.

Investeringen en consumptie verder gestegen, maar minder

Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het eerste kwartaal met 0,5% k-o-k – net als in het slotkwartaal van 2018. Zowel de binnenlandse bestedingen als de uitvoer zijn verder toegenomen. Wel lieten de investeringen en vooral de particuliere consumptie – na een sterk slotkwartaal van 2018 – minder groei zien. We wijzen er echter op dat de consumptieve bestedingen werden gedrukt door het lagere energieverbruik vanwege de zachte winter.

De overheidsconsumptie steeg even sterk als in het voorgaande kwartaal. Nog steeds valt de groei van deze bestedingen tegen in het licht van de bestedingsimpuls volgens het Regeerakkoord.

Netto-uitvoer drukte de groei opnieuw – voorraadvorming hield de bbp-groei overeind

De in- en uitvoer zijn beide gestegen (k-o-k) in het eerste kwartaal. Maar de invoer deed het wederom beter dan de uitvoer. De netto-uitvoer heeft daarmee de bbp-groei opnieuw gedrukt.

Dat de bbp-groei in het eerste kwartaal al met al stabiel bleef, is te danken aan de voorraadvorming. De voorraden namen flink toe en zorgden (volgens de voorlopige cijfers) voor zo’n 0,4%-punt van de bbp-stijging. Het groeicijfer van het eerste kwartaal lijkt daarmee wat minder solide dan dat van het voorgaande kwartaal.

Groeiraming bbp ongewijzigd: +1,4% in 2019

We houden er rekening mee dat de bbp-stijging in het tweede kwartaal iets lager uitvalt dan in het eerste – in lijn met onze verwachtingen voor de eurozone-economie. Later dit jaar kan zien we weer enig herstel als de groei van de wereldhandel wat aantrekt. Voor heel 2019 ramen we de bbp-stijging op 1,4%.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics