Flowid verkoopt eerste SpinPro-reactor

0

Flowid, spin-off van de TU Eindhoven, heeft zijn eerste SpinPro-reactor verkocht aan een groot bedrijf in India. De SpinPro-reactor is een geheel nieuw type chemische reactor, die niet alleen veel kleiner is dan traditionele reactoren, maar ook veel veiliger, efficie?nter en milieuvriendelijker. Bevalt het apparaat, dan wil de afnemer er nog meer kopen.

Met verschillende mogelijk opdrachten in de pijplijn, en een demonstratiefabriek in opbouw op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, zijn de vooruitzichten goed voor het chemische-technologie-bedrijf Flowid.

SpinPro-reactor

De SpinPro-reactor is gebaseerd op gepatenteerde, aan de TU Eindhoven ontwikkelde technologie. Klassieke reactoren zijn grote vaten waarin de stoffen die reageren sterk verdund worden en waarin de reacties langzaam verlopen, in een batchproces. Het verhitten en afkoelen van de grote volumes aan verdund materiaal vergt veel energie, net als het scheidingsproces erna om het oplosmiddel eruit te filteren. SpinPro-reactors daarentegen zijn erg kleine reactoren, waarin de chemische reacties in een continuproces verlopen, bij hoge druk en snelheid, met heel weinig oplosmiddel. Doordat er altijd maar een kleine hoeveelheid van de chemische stoffen in de reactor is, is de SpinPro-reactor inherent veilig. En doordat de temperatuur, druk en stroom nauwkeurig op de juiste waarde worden gehouden, is er veel minder ongewenst nevenproduct. Verder is er maar weinig oplosmiddel, waardoor er niet veel energie nodig om het te verhitten, af te koelen en om het eruit te filteren. Andere voordelen van de SpinPro-technologie zijn de hogere productiecapaciteit, de lagere arbeidskosten per hoeveelheid product en het veel kleinere ruimtebeslag. Al met al is deze nieuwe technologie daardoor 20 tot 50 percent goedkoper.

Flowid mag de naam van de koper van de eerste reactor en het betaalde bedrag niet bekend maken. ‘Maar we hebben het over getallen met zes cijfers’, zegt managing director Wouter Stam. ‘De klant zal de eerste reactor vooral gebruiken om de technologie onder de knie te krijgen. Als dat goed gaat, dan wil hij nog meer SpinPro-reactors kopen, voor productiedoeleinden.’ Naast deze eerste klant verwacht Flowid op de korte termijn nog meer apparaten te verkopen in Europa en in de VS. Verder bouwt Flowid momenteel een volwaardige demonstratiefabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. ‘Er werken momenteel vijftien mensen voor Flowid, en we hebben als doel om uit te groeien tot een groot bedrijf. De markt waarop we ons richten is heeft een omvang van honderden miljoenen, of meer’, zegt Stam.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics