Fieldlab The Garden experimenteert met ‘extented PLM’

0

Begin april is het fieldlab The Garden officieel van start gegaan. Daarin gaan 17 bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken om tot innovaties te komen die de (cyber)security van de smart industry verhogen. De samenwerking werd symbolisch ontsloten door de key partners Maria Lijding (Smartsigns), Eddy van Hijum (Provincie Overijssel), Lukas Roffel (Thales Nederland) en Egbert Jan Sol (programmabureau Smart Industry)

Onderdeel van het fieldlab is het project Extended PLM (E-PLM) waarbinnen geëxperimenteerd zal worden met – het integraal beheer van de complete lifecycle van producten en projecten binnen een ecosysteem, over de bedrijfsgrenzen heen via het internet, vertelt Evelien Bras, manager business innovation van Thales, de penvoerder van het fieldlab. Doel van dit project is te komen tot één systeemarchitectuur zodat de uitwisseling van data en documenten (van tekeningen en technische specificaties tot inkooporders) niet gehinderd wordt doordat communicatietechnologieën niet op elkaar aangesloten zijn. Maar ook zal gewerkt worden aan het opstellen van één wijze van informatiedeling, volgens één protocol en één terminologie. Tenslotte moet er duidelijkheid komen over de governance en het besluitvormingsproces: wie waarvoor het best gekwalificeerd is en dus verantwoordelijk wordt.
‘Daartoe zullen we binnen het project met reële casussen gaan experimenteren’, aldus Bras. ‘Denk aan een situatie waarin een toeleverancier de opdracht krijgt een product of proces te re-engineeren die hij vervolgens, gebruikmakend van PLM-software en het internet, in nauwe samenwerking met de andere deelnemers gaat uitvoeren. Zo kunnen we in een afgezonderde omgeving, zonder impact op de bedrijfsprocessen van de deelnemers, niet alleen komen tot een adequate uitwisseling van E-PLM-data, maar ook al werkende weg het onderlinge vertrouwen versterken.’
Essentieel daarvoor is dat die uitwisseling veilig gebeurd. Daartoe wordt er in een tweede project, Secure Data Sharing Innovation (SDSI), encryptietools ontwikkeld waarmee dat E-PLM-dataverkeer beveiligd moet worden. In het project E-PLM participeren onder andere Thales, Norma, Viro en VMI. In SDSI nemen deel onder meer de Universiteit Twente, Coblue, NDIX en Figo.
The Garden is een van de tien landelijke Smart Industry-fieldlabs die een substantiële bijdrage moeten leveren aan de toekomst van de Nederlandse maakindustrie, mede mogelijk gemaakt door een EFRO programma Oost (provincie Overijssel en Gelderland). Het fieldlab wordt gevestigd op het High Tech Systems Park in Hengelo (OV). Op dit voormalige Thales-terrein zijn naast Thales inmiddels ook andere bedrijven gevestigd zoals Segula, Parthian Technologies en Coblue. Daar komen bij PM Surface en HP Valves .Voor de laatste is de nieuwbouw inmiddels gestart.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics