Faymonville investeert in grote flexibele lasrobotinstallatie

0

Het Belgische Faymonville, bekend door zijn unieke oplossingen op het vlak van speciaal transport, zet een belangrijke stap hoger op het gebied van flexibele booglasautomatisering.

Zowel in het Belgische Büllingen als in hun productievestiging in Polen heeft men reeds ervaring met lasrobots. De unieke combinatie van het DTPS offline programmeersysteem met de Panasonic Thick Plate software heeft er bij aanvang voor gezorgd dat de oplossingen van Valk Welding vooral gebruikt werden voor de zeer kleine series, terwijl de standaard componenten op andere robots geproduceerd werden. Het betrof hier voornamelijk de productie van subassemblies.

Voor het automatiseren van grotere assemblies alsook complete chassis was de voornaamste eis een grote graad van flexibiliteit, waarbij alle onderdelen volledig offline geprogrammeerd moeten worden. De ervaring met Valk Welding heeft men al enkele jaren en aangezien er dagelijks een nieuw werkstuk offline geprogrammeerd wordt, bestond hier alvast geen twijfel over.

Een tweede belangrijk aspect van het project was de aangepaste lasnaadvoorbereiding, waarbij de diepe inbranding van de lasboog zeer cruciaal was. Voor dit soort applicaties zijn de Panasonic lasrobots standaard uitgerust met een functie waarmee de inbranding sterk verbetert. Met behulp van proeflassen in het Technical Centre bij Valk Welding in Alblasserdam zijn de beoogde resultaten behaald.

De installatie bestaat uit een grote portaalconstructie met 2 lasrobots en 2 werkstations. Op het eerste werkstation zullen grote subassemblies afgelast worden op een grote driedimensionale manipulator. Op het tweede en grootste station komen onder andere complete chassis tot 10 ton en een lengte van 12 m.

Technisch directeur Guy Fickers: “Ervaringsgewijs hebben wij geleerd dat het enorm belangrijk is om alles uit één huis te halen, zowel op technisch vlak, alsook op het vlak van projectaanpak en aftersales service. Binnen Europa bekleedt Valk Welding hier een unieke positie en zijn we blij om dit voor ons belangrijke project samen te kunnen aanpakken”.

Zowel op het vlak van technologie, als op het vlak van projectaanpak weer een mooi voorbeeld van “The strong connection”.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics