Duva kiest voor automatische handling van chocoladeproducten

0

Duva Choc-O-Fruits is gespecialiseerd in gekonfijte vruchten omhuld met chocolade. Voor een van haar producten overwoog de kmo de automatisering van een of meer van de productiestappen. De manipulatie van dergelijke natuurproducten kent echter specifieke uitdagingen, die vragen om een eigen aanpak.

Duva Choc-O-Fruits in Deinze levert chocoladeproducten aan grote en kleine klanten. Het produceert deze op ambachtelijke wijze, een proces dat gekenmerkt wordt door een groot aantal manuele handelingen. Om concurrentieel en rendabel te kunnen blijven, moet de efficiëntie van de productielijn omhoog. Duva wilde uitzoeken of het de output kon opdrijven via flexibele automatisering en hierdoor zelfs een operator elders inzetten.

Enkele aspecten van het productieproces leken mogelijk geschikt voor automatisering, aangezien de hoeveelheid manueel werk, en kwaliteit en snelheid ervan afhankelijk zijn van de operatoren.

Begeleiding en bemiddeling

Duva deed een beroep op Sirris om te onderzoeken in hoeverre de automatisering van deze lijn haalbaar was en om een geschikte partner hiervoor te vinden. Sirris bracht eerst het bestaande procedé volledig in kaart: voorbereiding, proceskenmerken, organisatie, kwaliteitscontrole, … Uit de studie kwam naar voor dat drie stappen in het proces geschikt blijken voor automatisering.

De stap die voorkeur krijgt voor automatisering bestaat uit de toevoer van de producten op de transportband. Hierbij komt ook kwaliteitscontrole kijken. De opdracht is enigszins een uitdaging, aangezien het om de handling van flexibele natuurproducten gaat met grillige vormen. Verschillende automatiseringsopties werden onderzocht, en op basis van de wensen en mogelijkheden van Duva werden drie integratoren aangeschreven. Bij hun zoektocht naar geschikte oplossingen hanteerde men een brede scope met verschillende pistes. De integratoren kregen de nodige informatie van de huidige situatie en de wensen van Duva. Sirris stond Duva bij met raad en handelde als bemiddelaar in het contact met de integratoren.

Realiseerbare oplossing

Aangezien Duva niet over eigen technisch personeel beschikt, was het bovendien op zoek naar een vaste partner voor automatisering, waarop het ook in de toekomst, bij verdere automatisering van haar productie, beroep kan doen. De voorstellen van de drie integratoren werden tegenover elkaar afgewogen en afgetoetst met de noden en wensen van Duva. De keuze viel op een integrator die vernieuwing hoog in het vaandel draagt en in staat is mee te denken met de voedingsproducent. Samen werd gezocht naar een geschikte oplossing haalbaar voor en op maat van de kmo.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics