BEA SA haalt elektronicaproductie uit China en start eigen productie.

0

Na vijftien jaar elektronicaproductie in China, komen vanaf januari 2018 de geassembleerde printplaten van de eigen lijn. BEA SA, onderdeel van Halma plc, gevestigd in Luik is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van sensorsystemen. Deze sensorsystemen worden toegepast om de veiligheid, toegang of het klimaat te optimaliseren. BEA SA onderzoekt continu mogelijkheden om de systemen zo kostenefficiënt mogelijk te produceren. De eigen productielijn was om meerdere redenen de beste strategie maar bracht zeker ook uitdagingen met zich mee. Smans is sinds 2012 bij dit project betrokken en heeft met advies, simulaties, levering van machines en totale integratie een centrale rol in dit project.

Centrale rol voor integrator en leverancier Smans

Haalbaarheidsonderzoek
Binnen de Halma plc group zijn er meerdere bedrijven die zelf de elektronica produceren. Dit was voor BEA SA de aanleiding om uit te zoeken of een eigen productielijn rendabel is. Uit het eerste haalbaarheidsonderzoek bleek dat het zoveel mogelijk automatiseren zou leiden tot minder directe arbeid. Dit was voor BEA SA en Halma plc reden genoeg om het plan in detail uit te werken. Extra flexibiliteit en een kortere lead time waren belangrijke extra voordelen van een eigen productielijn.

Industrie 4.0
De machines en toeleveranciers speelden een cruciale rol in het laten slagen van het plan. Industrie 4.0 was het uitgangspunt voor de nieuwe lijn. De lijn moest zoveel mogelijk zelf doen en beslissen en hoe minder personeel, hoe beter. Samen met Smans zijn de verschillende mogelijkheden gesimuleerd om de haalbaarheid van het project te bepalen. Naast de juiste machines was service en kennis van de toeleverancier bijna even belangrijk. Binnen BEA SA was er geen kennis aanwezig van het zelf produceren. Het personeel moest worden opgeleid en bij problemen was een betrouwbare back-up noodzakelijk. Smans heeft hier vanaf het begin veel ondersteuning bij geboden. Zo werden leveranciers bezocht om de verschillende processtappen duidelijk te maken en testen uit te voeren. Het resultaat was een lijn die op papier voldeed aan alle wensen.

Smans zorgt voor probleemloze integratie
Smans werd verantwoordelijk voor de integratie van de lijn en kon met hun producten pakket een zeer groot deel van BEA SA’s wensen ingevuld worden. Met de levering, installatie en integratie van de Essegi storage solution, YJ link boardhandling, ERSA Reflow oven, ERSA Selective, ERSA Repair, SAKI 3D AOI en Kolb pcb en stencil cleaning is Smans ook de hoofdleverancier van de lijn.

De machines en toeleveranciers speelden een cruciale rol in het laten slagen van het plan.

De machines en budgetten zijn zeer belangrijk in dit soort projecten, maar de zeer goede service en inzet van het volledige Smans team heeft wel het verschil gemaakt. Tussen Smans en BEA SA was er direct een goed gevoel. Vanaf de start van het project heeft Smans er alles aan gedaan om BEA SA volledig te informeren. Afspraken werden nagekomen, lead times gerespecteerd en achteraf kwamen er geen verrassingen. In november 2017 zijn de machines geleverd, in december kwamen de eerste prototypes van de lijn en in januari 2018 begon de echte productie. De lijn loopt tot nu toe boven verwachting en de bedrijven zijn bij de integratie geen problemen tegengekomen. Het was de bedoeling om jaarlijks met twee shifts per dag zo’n 110 miljoen componenten te plaatsen. De lijn loopt nu zo goed dat met één shift 75 miljoen componenten wordt gehaald. Er zijn nog mogelijkheden om de lijn sneller te laten gaan waardoor de tweede shift voorlopig niet nodig is.

Organisatorische uitdagingen
Waar vooraf de integratie als grootste uitdaging werd gezien, bleek dit niet het geval te zijn. De grootste uitdagingen waren vooral organisatorisch van aard. Zo is de workload rondom de inkoop van de componenten groter dan gedacht. Ook het enthousiasmeren van de eigen collega’s en het overtuigen van het management kostte meer moeite. Door de late beslissing van het management werden de planning en de logistiek een uitdaging. Deze uitdagingen zijn er inmiddels niet meer. De lijn is volgens planning gestart en het personeel is zeer te spreken over de productielijn en de ondersteuning van het Smans team.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics