Demcon innovatie fonds investeert in Spatium Medical, de spin-off van het Erasmus MC.

0

Demcon innovatie fonds investeert in Spatium Medical, de spin-off van het Erasmus MC die een innovatieve insufflator heeft ontwikkeld. Deze pomp brengt tijdens een kijkoperatie koolzuurgas in de buikholte om de organen bloot te leggen en werkruimte voor de chirurg te creëren. De Smart Insufflator heeft unieke kenmerken die de chirurg in staat stelt om voor elke patiënt de juiste druk te kiezen. Dat geeft patiënten minder last van post-operatieve klachten en maakt het mogelijk om ook kwetsbare patiënten te opereren. Demcon life sciences & health draagt al bij aan de productontwikkeling en Demcon production staat in de startblokken voor serieproductie. Nu participeert Demcon innovatie fonds in een investeringsronde van 5 miljoen euro voor financiering van de productontwikkeling tot en met certificering. Volgens planning komt de Smart Insufflator in 2026 op de markt; voorafgaand is nog klinische evaluatie nodig.

Insufflatie wordt toegepast bij laparascopie, het uitvoeren van een kijkoperatie in de buikholte. Een insufflator pompt koolzuurgas in de buikholte om de organen bloot te leggen en de chirurg werkruimte te verschaffen voor de instrumenten en de camera. De huidige insufflatoren hebben beperkte regelmogelijkheden. Ze houden geen rekening met individuele verschillen tussen patiënten, zoals in de flexibiliteit van hun buikwand, en ook niet met de beademing van de patiënt. Standaard wordt een insufflator daarom ingesteld op een hoge druk om verzekerd te zijn van voldoende werkruimte. Dit kan resulteren in een onnodig hoge belasting voor de patiënt, wat kan leiden tot post-operatieve klachten.

Innovatieve insufflatietechnologie
Medici van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zochten naar een oplossing voor de tekortkomingen van de huidige insufflatoren en ontwikkelden de Smart Insufflator. Dit innovatieve apparaat heeft unieke kenmerken die de chirurg in staat stelt om voor elke patiënt de juiste druk te kiezen. De druk wordt op het gewenste niveau gestabiliseerd doordat een regeling compenseert voor drukveranderingen als gevolg van de beademing van de patiënt. Hiervoor waardeert Spatium Medical de kennis en expertise van Demcon op het gebied van turbinetechnologie. De koolzuurgasstroom tussen de buikholte en een reservoir wordt gereguleerd om de druk in de buikholte te stabiliseren op een voor de patiënt optimaal, zo laag mogelijk, niveau. Hiermee verlaagt de oplossing van Spatium Medical het risico op complicaties bij de patiënt. Bovendien zijn kijkoperaties nu ook mogelijk bij kwetsbare patiëntengroepen, waaronder tevroeggeborenen en mensen met obesitas.

Link magazine september 2024. Thema: Elektrificatie/waterstof.
Vraag exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Nieuwe financieringsronde
In 2022 is Spatium Medical opgericht als spin-off van het Erasmus MC om de Smart Insufflator door te ontwikkelen en naar de medische markt te brengen. Dit jaar is een financiering van 5 miljoen euro zekergesteld voor het ontwikkelen van een marktrijp product en het verkrijgen van medische productcertificering. Spatium Medical heeft daarvoor recent een Innovatiekrediet toegekend gekregen door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Naast de bestaande investeerders, Van Herk Ventures, Swanbridge Capital, Erasmus MC, UNIIQ, Human Plus Fund en IDE Group, zijn nieuwe partijen ingestapt voor een nieuwe investeringsronde. Dat zijn InnovationQuarter, de ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland, en het Demcon innovatie fonds. De bestaande aandeelhouders Van Herk Ventures en Swanbridge Capital hebben meegeïnvesteerd in deze ronde.

Samenwerking
Willem Mees van der Bijl, CEO van Spatium Medical, roemt de samenwerking tussen zijn team, RVO en alle investeerders. “Die was van onschatbare waarde, niet alleen voor het afsluiten van deze investeringsronde, maar ook voor het delen van kennis en expertise. Dat helpt ons om deze innovatieve technologie zover te brengen dat die wereldwijd de nieuwe standaard wordt voor zorg bij minimaal-invasieve chirurgie.”

Complete betrokkenheid
De investering door het Demcon innovatie fonds completeert de betrokkenheid van Demcon bij Spatium Medical, zegt Jemy Pauwels, managing director van Demcon investment. “Via Demcon macawi respiratory systems hebben wij onze expertise kunnen inbrengen. Demcon life sciences & health is nu betrokken bij de doorontwikkeling tot een marktrijp product en Demcon production staat al in de startblokken voor serieproductie. Zo ondersteunen wij Spatium Medical met onze brede expertise van medische productontwikkeling en -certificering en gekwalificeerde productie, en dragen we bij aan een positieve impact op het leven van patiënten. Nu zetten we een volgende stap door ook een financiële bijdrage te leveren.”

Commitment
Als technologiepartner toont Demcon met de investering haar commitment aan Spatium Medical richting de overige investeerders, verklaart Pauwels. “Wij hebben vertrouwen in het ervaren team van Spatium Medical, dat zich gesteund weet door een deskundige adviesraad met key opinion leaders uit de medische wereld. Ook de lijst van potentiële klanten, met topziekenhuizen uit binnen- en buitenland, is indrukwekkend. Wat voor ons ook heeft meegewogen, is dat chirurgen vanwege de bescheiden prijs van de Smart Insufflator zelfstandig kunnen beslissen over aanschaf. Dat verhoogt de kans op een voorspoedige marktacceptatie. Bovendien zijn de eerste sales al voorzien in 2026, als de Smart Insufflator volgens planning beschikbaar komt voor klinische evaluatie. Dat is een relatief kort traject voor een medisch-technologische innovatie. Ik ben er daarom van overtuigd dat Spatium Medical de route naar de markt succesvol kan afleggen.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics