Robin Radar wil met steun van Parcom de groei en innovatie van radartechnologie versnellen.

0

De aandeelhouders van Robin Radar en investeringsmaatschappij Parcom hebben een overeenkomst bereikt over de overname van Robin Radar, een toonaangevende ontwikkelaar van radarsystemen die gespecialiseerd zijn in het detecteren en classificeren van kleine vliegende objecten. In samenwerking met Parcom wil het management van Robin Radar het huidige groeitraject voortzetten. De komende jaren zal het bedrijf zich richten op het uitbreiden van haar positie in bestaande markten en tegelijkertijd groei in nieuwe sectoren en regio’s nastreven, met name in Noord-Amerika.

Robin Radar, opgericht in 2010 als spin-off van TNO en met het hoofdkantoor in Den Haag, is uitgegroeid tot een bedrijf dat wereldwijd toonaangevend is in radarsystemen die zijn ontworpen om vogels en drones te detecteren en classificeren. De radars van het bedrijf
worden ingezet in een reeks vitale industrieën, waaronder defensie, beveiliging, civiele en militaire luchtvaart en windparken. De systemen bieden innovatieve oplossingen om aanvaringen met vogels en drone-gerelateerde veiligheidsrisico’s te verminderen. De unieke technologie van Robin Radar, met name de eigen software, geeft het bedrijf een toonaangevende positie in de markt voor radaroplossingen, met een breed scala aan
toepassingen. Sinds een eerste investering van SHIFT Invest en INKEF in 2012 heeft Robin Radar een indrukwekkende omzetgroei van 30x gerealiseerd.

Met deze nieuwe samenwerking is Robin Radar klaar voor verdere expansie in belangrijke markten. Het bedrijf zal verder investeren in de ontwikkeling van nieuwe radaroplossingen die voldoen aan de veranderende behoeften binnen de sector. Naast productontwikkeling
zal Robin Radar zich richten op het vergroten van haar verkoop- en dienstverlening in de snelgroeiende defensie- en civiele marktsegmenten, waaronder in Noord-Amerika. Om de gezamenlijke groei te faciliteren, zullen Robin Radar en Parcom een ambitieuze opschalingsstrategie nastreven, waarbij de organisatie wordt uitgebreid en de assemblage in toenemende mate wordt uitbesteed.

Siete Hamminga, CEO van Robin Radar: “We zijn super enthousiast over de samenwerking met Parcom. Het markeert een nieuw hoofdstuk in ons avontuur om uit te breiden, op te schalen en te innoveren. Met Parcom’s steun zijn we goed gepositioneerd om deze ambities te versnellen en hoogwaardige radaroplossingen te blijven leveren die voldoen aan de groeiende behoeften van onze klanten.”

Norman Bremer, Partner bij Parcom: “Robin Radar’s innovatieve benadering van radartechnologie heeft hen in staat gesteld een aanzienlijke impact te maken in meerdere sectoren. We zijn onder de indruk van het ervaren managementteam en de teamcultuur van open communicatie en samenwerking, die fundamenteel zijn voor het succes van het bedrijf. We zijn verheugd het team te ondersteunen bij hun ambitieuze
groeiplannen, met name nu het bedrijf internationaal en naar nieuwe markten uitbreidt.”

Robin Radar is een leverancier van radaroplossingen, gevestigd in Den Haag. Het bedrijf is technologieleider in het detecteren en classificeren van kleine objecten door middel van radarsystemen. Robin’s missie is het leveren van toepasbare informatie die de veiligheid van mens en dier vergroot. Marcel Verdonk, Chief Commercial Officer van Robin Radar: “Wij geloven dat radars die vogels of drones detecteren DE veiligheidsnorm zullen worden voor defensie activiteiten en rond kritieke infrastructuren zoals energiecentrales, gevangenissen en havens, evenals op grotere luchthavens en in windparken”

Impact van windparken op de omgeving verminderen
Door de toename van windparken ontstaat er een tekort aan geschikte locaties. Dit drijft ontwikkelaars dichter naar Natura 2000-gebieden en offshore. Windparkbeheerders zijn verplicht om de potentiële impact op vogels te beoordelen en moeten vaak maatregelen nemen om vogelsterfte te verminderen. Zo is Robin’s 3D-vogelradar, genaamd MAX, onderdeel geworden van windparken van Noord- tot Zuid-Amerika en van Europa tot
Australië. MAX helpt bijvoorbeeld windturbines stil te zetten tijdens vogeltrek door het park.

‘Bird strikes’ voorkomen in de luchtvaart
Botsingen tussen vogels en vliegtuigen komen vaker voor dan de meeste mensen denken. Elk jaar worden er wereldwijd ongeveer 21.000 vogelbotsingen gemeld, wat neerkomt op 50-60 per dag. Daarom hebben alle grotere vliegvelden ‘bird control units’ die vogels in de gaten houden en wegjagen. Meestal gebruiken ze verrekijkers, maar vliegvelden zoals Kopenhagen, Bilbao, Amsterdam, Berlijn en Frankfurt zijn begonnen met
het implementeren van vogelradars van Robin Radar om hun omgevingsbewustzijn te verbeteren. Hiermee kunnen ze vogelbewegingen tot 10 kilometer in de omtrek volgen, dag en nacht. De radaroutput wordt in realtime weergegeven op tablets in de voertuigen van de bird control unit. Zo kunnen ze de vogels verjagen, bijvoorbeeld door luidsprekers op het dak te gebruiken die een reeks soortspecifieke alarmkreten afspelen. Toen het
Robin-team een paar jaar geleden hoorde dat meer dan 100 vliegvelden de alarmkreten van het Britse bedrijf Scarecrow gebruikten, hebben ze het bedrijf overgenomen.

Bescherming tegen vijandig gebruik van drones
In 2014 begon Robin Radar te investeren in de ontwikkeling van speciaal gebouwde systemen om drones te detecteren en automatisch te onderscheiden van vogels met behulp van micro-doppler technologie. Dit betekent dat ze in staat zijn om snelheidsverschillen binnen het object te detecteren, waardoor de aanwezigheid van rotorbladen wordt onthuld. De prestaties en kwaliteit van hun nieuwste drone-radar, genaamd IRIS, voorzien in groeiende behoefte aan anti-dronesystemen, zowel in de defensiesector als voor de beveiliging van vitale objecten.

Technologisch leiderschap
“Het is uniek om de opkomst van een radarbedrijf mee te maken en er deel van uit te mogen maken. Toen ik aan dit avontuur begon, waren we met slechts 17 mensen. Het is fantastisch om te zien hoe we in zo’n relatief korte tijd een technologische leider in ons segment zijn geworden. De huidige markt vraagt om een nieuw soort radarbedrijf met snellere innovatiecycli”, aldus Tanja Claasen, CTO.

Bedrijfscultuur
Vorig jaar solliciteerden meer dan drieduizend mensen naar een baan bij Robin Radar en het bedrijf is nu al zes jaar op rij gecertificeerd als GreatPlaceToWork®. “Culture eats strategy for breakfast”, zegt Siete; “Het is een echte eer om meer dan 150 getalenteerde ‘Robins’ te leiden met deze energieke cultuur. Zij maken het verschil en dat begrijpt Parcom ook. Het was cruciaal voor ons om een partner te vinden die onze waarden deelt. Een partner die zowel onze ambitie als onze autonomie kan ondersteunen.”

Link magazine september 2024. Thema: Elektrificatie/waterstof.
Vraag exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Parcom, opgericht in 1982, is een Nederlandse investeringsmaatschappij die ondernemers en managementteams helpt hun ambities te realiseren en hen ondersteunt in fases van duurzame groei of transformatie. Parcom combineert grondige en gedegen analyse met pragmatische en creatieve oplossingen. Parcom gelooft dat mensen het verschil maken en werkt ‘hands-on’ samen met de managementteams van haar partnerbedrijven.

SHIFT Invest, opgericht in 2009, is een Nederlands Impactfonds dat investeert in innovatieve startups die klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en uitputting van natuurlijke hulpbronnen tegengaan. Mobiliteit & logistiek is een van de investeringsthema’s, naast energie, voedsel & agricultuur en green industries. De investeringen zijn gericht op het bereiken van een positieve milieu-impact en financieel rendement. Samen met haar partners biedt SHIFT ondernemers een uitgebreid netwerk en inzicht in diverse sectoren. Het fonds wordt beheerd door een team van 15 ervaren investeringsprofessionals en ondernemers. Robin Radar werd gefinancierd vanuit hun  eerste fonds, Mainport Innovation Fund, dat wordt gesteund door Schiphol, KLM, TU Delft, Rabobank en RVO. Andere belangrijke investeringen van SHIFT Invest zijn onder andere Vandebron, ViriCiti, Meatless, Protix, SupplyStack, ChainCraft en Whiffle. SHIFT Invest werkt momenteel aan de lancering van hun vierde fonds.

Inkef is een toonaangevende durfkapitaalonderneming gevestigd in Amsterdam, met een bewezen staat van dienst in het ondersteunen van veelbelovende startende bedrijven in Europa. Inkef is er trots op haar reputatie als een geduldige, langetermijninvesteerder die bedrijven kan ondersteunen gedurende meerdere financieringsrondes tot aan een beursgang. Vanaf de vroege fase van een technologie- of life science-onderneming ondersteunt Inkef ondernemers bij het uitbouwen van hun ideeën tot succesvolle internationale bedrijven. Noemenswaardige investeringen zijn onder andere GitLab, Remote, ChannelEngine, Silverflow, iOnctura en Castor.

In de editie van oktober publiceren wij een artikel met Siete Hamminga, eerdere interviews met Robin Radar

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics