3D Makerszone opent 3D printfabriek in Haarlem

0

Deze week is in Haarlem een 3D-printfabriek geopend onder aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nederlandse maakindustrie, de Metropoolregio Amsterdam, het ministerie van Economische Zaken en het hoger onderwijs. Deze fabriek, een initiatief van 3D Makerszone in Haarlem, stelt scan-, print- en tekenfaciliteiten beschikbaar voor bedrijven, overheden en onderwijs. Dankzij dit initiatief hoeven bedrijven niet direct in de technologie te investeren, maar kunnen ze middels een laagdrempelige bijdrage participeren in de 3D-printfabriek. Bedrijven kunnen daarmee kennis maken met 3D printen, om te kijken of en hoe ze 3D printen in hun bedrijfs- en productieproces kunnen integreren. 3D Makerszone wil daarmee innovatie voor bedrijven in de regio Amsterdam-Haarlem stimuleren en vooral ook het mbo- en hbo-onderwijs daarbij betrekken, zodat de huidige generatie jongeren straks een rol kan gaan spelen in de nieuwe maakindustrie.

Grote impact op de maakindustrie
De initiatiefnemers van de 3D Makerszone zien de enorme potentie van 3D printtechnologie voor de maakindustrie. ‘De kansen die deze technologie biedt op het gebied van productontwerp, kostenbesparingen, innovatieversnelling, maatwerk, personalisatie, duurzaamheid, onderhoud, voorraadbeheer, transport, lokale productie en slimmere producten, beloven een zelfde mate van impact te hebben op de maakindustrie als de komst van het internet had op de media- en informatie-industrie, volgens de mensen achter 3D Makerszone. “Of zelfs de boekdrukkunst”, zoals de burgemeester van Haarlem dat memoreerde tijdens de officiële opening.

3D printers van 3D Systems geleverd door Landré
Inmiddels beschikt de 3D-printfabriek al over 6 printers, waaronder een Tractus deltaprinter van maar liefst drie meter hoog. En een aantal 3D kleuren printers van 3D Systems, waarvan Landré ondermeer de Projet 5000 heeft geleverd. Deze printer is met een printvolume van 550 x 393 x 300 mm één van de grootste printersystemen in zijn soort en levert een hoge eindkwaliteit van de producten, die ten uiting komt in extreem fijne details, hoge nauwkeurigheden, scherpe hoeken en hoge sterkte-eigenschappen. De ProJet 5000 maakt gebruik van de thermisch gestuurde Multi-jet Modeling technologie (MJM). Deze technologie maakt het mogelijk in zeer kleine hoeveelheden te doseren, zodat wandiktes tot 0,25 mm mogelijk zijn en producten tot 0,05 mm geprint kunnen worden.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics