Snelle groei van mega-distributiecentra, kansen voor de industrie.

0

Sinds 2013 zijn er 28 nieuwe grootschalige distributiecentra in Nederland gevestigd. Deze zogenaamde XXL-distributiecentra (elk meer dan 40.000 m2) hebben in totaal 2,0 mln m2 in gebruik genomen c.q. zijn in aanbouw; er gaan meer dan 10.000 mensen werken. Noord-Brabant heeft een marktaandeel van 46% bij deze ‘big boxes’, waarbij de regio Tilburg-Waalwijk de nationale koploper is. Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International dat zojuist tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam is gepresenteerd.

buck 2Waarom grote distributiecentra?

XXL-distributiecentra worden gerealiseerd door retailers/on-line shops (bijv. Primark, Action, Lidl, Bol.com), producenten/brand owners (bijv. Tesla, Michael Kors) en logistieke dienstverleners (zoals Rhenus, DB Schenker, Arvato). “Een belangrijke drijfveer zijn schaalvoordelen, zodat de nieuwste technologie kan worden gebruikt, personeel efficiënt ingezet en leveringen gecombineerd. Bij zowel de ‘traditionele’ winkelketens met groeiende internetverkopen als bij de pure on-line warehousing is meer ruimte nodig om voldoende voorraad te hebben van een groot assortiment producten en om alle bestellingen individueel te verpakken. Veel ruimte is ook nodig om artikelen die consumenten terugsturen uit te pakken, te inspecteren en weer klaar te maken voor verzending”, aldus drs. René Buck, directeur Buck Consultants International.Uit de bovenstaande kaart blijkt dat de corridor Rotterdam – Brabant – Limburg favoriet is voor XXL-distributiecentra. Maurice Kuipers, senior adviseur bij Buck Consultants International: “Noord-Brabant doet het met een marktaandeel van 43% het beste, gevolgd door Limburg met 25% en Zuid-Holland met 18%. De regio Tilburg-Waalwijk is de nationale koploper”.

Toekomst

De adviseurs van Buck Consultants International verwachten een verdere groei van XXL-distributiecentra. “We zitten halverwege dit jaar met 11 nieuwe aangekondigde XXL dc’s al op bijna het dubbele van 2014. Uitdaging wordt de komende tijd om in de favoriete regio’s voldoende grote kavels op bedrijven-terreinen beschikbaar te hebben.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics