Roboticaketen presenteert zich op 5 oktober op de WOTS.

0

De interactie tussen mensen, machines en robots speelt een belangrijke rol in efficiënte, slimme industriële productie. Volgens de klassieke methode worden programmering, besturing en bediening van plc en robot afzonderlijk uitgevoerd. Yaskawa brengt hier verandering in en integreert plc- en robotbesturing in MotoLogix, software voor het aansturen van Yaskawa-robots. Dankzij die integratie kunnen robotbesturingen eenvoudig rechtstreeks worden geïntegreerd in de plc en zonder diepgaande kennis van robots worden geprogrammeerd. De bediening door de operator/eindgebruiker kan worden ingericht via de hmi van de plc-besturing, zodat ook een operator geen specifieke robotkennis meer nodig heeft.

Smart industry-innovaties als deze zijn technisch gezien goed te integreren in een flexibel geautomatiseerde productieomgeving. Maar, weet directeur Eddie Mennen van Yaskawa Benelux, dat vergt wel goede samenwerking tussen de diverse ketenpartijen. Het is dan ook geen toeval dat Yaskawa zijn nieuwe besturingsinterface MotoLogix presenteert op de WOTS (Jaarbeurs, 4 t/m 7 oktober). In een gezamenlijk paviljoen, dat naast Yaskawa bemand zal worden door in elk geval Mitsubishi Electric, Stäubli Robotics, Hupico en VSE, partijen die elk hun eigen rol in de roboticaketen vervullen. ‘Het werkelijk ‘smart’ maken van het proces van de klant kan alleen als ketenpartijen nauw samenwerken. Voor bijvoorbeeld het met een robot lassen vanuit een CAD-model, is besturingssoftware nodig die je alleen kunt schrijven als je ook veel kennis hebt van het lasproces. Met deze stand geven we het goede voorbeeld van samenwerking’, aldus Mennen over de gezamenlijke activiteiten op de WOTS. Daartoe behoort ook een seminar met als sprekers Stefano Stramigioli (Universiteit Twente), Heico Sandee (Smart Robotics), Ruud Schenning (Grauel, AAE-group) en Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD).

Mennen constateert dat het op landelijk bestuurlijk niveau schort aan een goede samenwerking rond Smart Industry. ‘Premier Rutte en EZ-minister Kamp zijn er heel enthousiast over, maar laten de financiering en uitvoering goeddeels over aan regionale partijen zoals de provincie. Met als gevolg dat in het oosten van het land de fieldlabs Smart Bending en Smart Welding zijn ontstaan, waar wij als bedrijf uit het Brabantse niet aan mogen deelnemen. Dus zijn wij nu genoodzaakt om samen met andere Brainport-partijen een eigen fieldlab op te richten, met mogelijk vergelijkbare thema’s. Dat leidt ertoe dat ontwikkelwerk dubbelop wordt gedaan én versnipperd raakt en dat is niet goed voor het concurrentievermogen van de Nederlandse industrie.’

De organisatie van WOTS-paviljoen en -seminar is in handen van Link Magazine en FHI.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics