Promolding investeert in Industrie 4.0 Cleanroom

0

Promolding heeft Connect 2 Cleanrooms (C2C) benaderd voor het leveren van een intelligente cleanroomoplossing die het mogelijk zou maken om een Medical Device contract-manufacturing opdracht veilig te stellen, die tot 2032 doorloopt.

Effectieve contaminatiecontrole is van cruciaal belang, aangezien Promolding verdeelsystemen produceert voor oogchirurgie-machines. Ontworpen om druk te houden op een oog wanneer de lens tijdens de chirurgische ingreep wordt verwijderd, bevatten deze precisieonderdelen een veelvoud aan complexe kanaaltjes en kleppen.

Gedurende 9 maanden is er gezamenlijk aan een betrouwbare en intelligente cleanroomoplossing ontwikkeld, die in harmonie werkt met de ENGEL-machines en robots van Promolding.

De cleanroom is een investering op lange termijn, en daarom werd het functioneel ontwerp geoptimaliseerd teneinde de prestaties van cleanrooms de komende jaren te garanderen.

Het proces

  1. Een 1K spuitgietmachine (80 ton) produceert een kunststof onderdeel
  2. Een 2K spuitgietmachine (300 ton) produceert de 2e component, samengesteld uit 2 kunststoffen (geïnjecteerd, gedraaid dan weer geïnjecteerd)
  3. Robots pikken gevormde onderdelen op, zetten ze neer op de gemotoriseerde transportband en vervoeren ze naar de hoofdruimte
  4. De twee delen vervolgens worden gemonteerd en gelast, en dan getransporteerd naar de verpakkingsafdeling

De oplossing

Elke spuitgietmachine heeft een vaste en een verplaatsbare, HEPA-gefilterde overkapping.

De geautomatiseerde, schuivende HEPA-lite™ overkappingen bieden voor een eenvoudige wisseling van de matrijzen toegang van bovenaf. Ze worden aangedreven door een actuator met twee lineaire geleiders, een master en een slave. Deze brengen het filtersysteem naar een open of gesloten toestand.

De overkappingen zijn voorzien van effectieve veligheidsvoorzieningen die met behulp van infrarode signalen de actuatoren aansturen. Als de signalen worden onderbroken, bijvoorbeeld door de robot of de handen van een medewerker, wordt de beweging van de overkapping onmiddellijk onderbroken teneinde ongevallen te voorkomen.

De overkappingen gaan naadloos over in de hoofdruimte van de cleanroom, waar de assemblage, de lasmachine en de verpakkingsafdeling zijn ondergebracht.

Industrie 4.0

Industrie 4.0 is de 4de industriële revolutie – de digitale transformatie. Het is een term die gebruikt wordt ter illustratie van het gebruik van automatisering, slimme fabrieken, digitale systemen, sensoren en robotica, data en besturing op afstand – met het oog op verhoging van de productiviteit, verbetering van de planning en ramingen, of het verkrijgen van een concurrentievoordeel.

Hiertoe heeft C2C Industrie 4.0 technieken toegepast en een cleanroom met geautomatiseerde overkappingen ontworpen om samen te kunnen werken met de robotica van Promolding. Zodoende wordt het risico van menselijke fouten verminderd en verbetert de kwaliteit en consistentie van het eindproduct.

In de cleanroom worden voornamelijk medische instrumenten geproduceerd en geassembleerd.

De cleanroom beschikt over een intelligent digitaal systeem, in de vorm van het ECO controlesysteem van C2C. Het is ontworpen om ervoor te zorgen dat de cleanroom werkt met een optimale doeltreffendheid door voortdurend toezicht op de operationele omstandigheden te houden, in real time binnen de kritische omgeving, en alarmen te genereren wanneer een van deze parameters een vastgestelde drempel overschrijdt.

Alle relevante controleparameters worden voor elk van de drie zones grafisch weergegeven op een HMI touchscreen, zodat de gebruikers volledige controle hebben, fouten kunnen opsporen en diagnoses kunnen stellen. Alle systeemprestatiegegevens worden vastgelegd en kunnen worden gedownload.

De intelligente spuitgietmachine herkent fouten in een product en werpt de defectieve producten in roestvrijstalen opvangbak ter nadere inspectie. De deur van het personeel is interlocked met de spuitgietmachine tijdens de productie. De monsterladen zijn toegankelijk van buiten de HEPA-lite™, wat betekent dat de defecte onderdelen of monsters veilig kunnen worden verwijderd zonder de productie te onderbreken.

Er zijn plannen om in de toekomst alle processen in de hoofdruimte van de cleanroom volledig te automatiseren.

Uitdagingen & successen

De hoofdruimte van de cleanroom werd geïnstalleerd onder een mezzanine, waarbij het plafond werd bevestigd aan de loopbrug erboven en werd afgehangen met behulp van 56 verticale stangen. Hiermee werd het plafond gezekerd en verviel de noodzaak aan interne ondersteuning middels steunpilaren waardoor er een grote, open ruimte werd gecreëerd. id 3 Accen

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics