Praten met machines

0

“Siri, hoe is het weer vandaag?” “Oké, Google, zet de muziek zachter!” “Alexa, bestel nog een paar van die blauwe sneakers!”. Spraakassistenten met een technologie die reageert op gesproken instructies, maken al lang deel uit van het dagelijks leven. Complexe softwareprocessen draaien op de achtergrond en zorgen ervoor dat de besturing met gesproken instructies zonder problemen verloopt. De juiste interpretatie van gesproken instructies vereist veel voorbereidend werk, krachtige computers en, niet in de laatste plaats, kunstmatige intelligentie.

Het team van Festo’s BionicLearningNetwork heeft met de ontwikkeling van de zelflerende werkplek de eerste stappen gezet naar de perfecte samenwerking tussen mens en machine. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen machines omgaan met spraakcommando’s en bewegingen van personen.

Een eenvoudig verzoek, een korte zin – het menselijk brein interpreteert gemakkelijk wat er bedoeld wordt, legt de verbinding en zet een bijpassende reactie in gang. Voor een machine ligt dat allemaal veel complexer. Om technische apparaten met spraak te kunnen bedienen, moeten vele individuele stappen worden genomen.

BionicWorkPlace

Met de ontwikkeling van de BionicWorkPlace zijn de eerste stappen op dat gebied gezet. De werkplek is momenteel een toekomstconcept, dat noch voor de serieproductie bedoeld is noch voor deze toepassing gecertificeerd is. Hij is echter in principe zodanig uitgevoerd, dat de samenwerking tussen mens en robot zo intuïtief en eenvoudig mogelijk is. Met name dankzij de inherente flexibiliteit van het pneumatische robotsysteem zijn de mogelijkheden ervan veelbelovend – bij botsingen reageert het bijzonder veilig en flexibel. Sensoren en camerasystemen zorgen voor extra veiligheid voor de medewerker en maken het nauwkeurig volgen van zijn bewegingen mogelijk.

Op de website van Festo is een uitgebreide reportage te lezen over de mogelijkheden van de ‘nieuwe werkplek’. Een video laat tevens zien hoe het concept samenwerkt met een pneumatische cobot.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics