Nieuwe identiteit met behulp van PLM Xpert

0

Eind vorig jaar vond bij IAI industrial systems in Veldhoven een PLM ToGo event plaats, mede georganiseerd door PLM Xpert. IAI is specialist in hightech lasertoepassingen voor de beveiliging en personalisatie van paspoorten en ID-kaarten en bouwt daarvoor machines zoals de BookMaster-serie. Van oudsher was IAI een engineeringsbedrijf, dat telkens weer een unieke machine bouwde. Het voortbrengingsproces was te inefficiënt; wat IAI realiseerde werd niet systematisch en compleet vastgelegd in de tpd (technische productdocumentatie). Deze tpd is echter onontbeerlijk voor serieproductie én voor het verlenen van service op de machines. Veel afnemers zijn immers overheden en die willen geen risico lopen. Ze sluiten servicecontracten met IAI af voor minimaal vijf jaar en IAI moet de levering van spare parts vaak voor minimaal tien jaar garanderen. Alle reden voor IAI om het documentbeheer te willen verbeteren en de engineering efficiënter te maken door met smart customization te gaan werken: configuratie van klantorders met standaardmodules die in meerdere varianten zijn gedefinieerd.

Met de modulair opgebouwde BookMaster One van IAI zijn paspoorten automatisch volledig te personaliseren

IAI besloot om daarvoor Product Lifecycle Management (PLM) in te voeren en koos voor PRO.FILE met als bijbehorende implementatiepartner PLM Xpert, het PRO.FILE Competence Center voor de Benelux. Door de integratie van PRO.FILE met het ERP-systeem Isah zijn engineering, werkvoorbereiding, productie, inkoop en toeleverketen tijdens het gehele primaire proces van een order met elkaar verbonden. ‘Zeker de verbinding met de supply chain is belangrijk’, zegt Hugo Botter, directeur van PLM Xpert. ‘Het aanleveren van de correcte tpd was telkens een uitdaging voor IAI. Twee fte’s waren fulltime bezig de juiste informatie te publiceren richting de partners. Nu kunnen zij andere dingen gaan doen. Engineers kunnen bijvoorbeeld door de modularisatie meer aandacht besteden aan het echt klantspecifieke stuk, in een r&d-achtige setting.’

Veel aandacht vergde het veranderproces bij de implementatie. PLM is immers ook een way of life. Inmiddels heeft PLM Xpert PRO.FILE succesvol geïmplementeerd bij IAI. De doorlooptijd van projecten is met maanden verkort en de tpd is compleet onder controle, inclusief software, datasheets en wijzigingsbeheer. De samenwerking met system suppliers is naar een hoger niveau gebracht doordat verstoringen (zoals fouten in tekeningen) grotendeels zijn geëlimineerd. Tekeningen worden nu niet meer geprint, maar rechtstreeks uit PRO.FILE gehaald en de werkvloer kan hier meteen feedback op geven. IAI heeft flinke stappen gezet op weg naar een nieuwe identiteit, zo bleek tijdens de PLM ToGo, van een engineer-to-order naar een configure-to-order bedrijf.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics