MARVIN™-technologie bespaart land- en tuinbouw tijd en geld

0

Van het sorteren van kiemplanten tot het nemen van DNA-samples en het stekken van potrozen: met de MARVIN™-technologie, ontwikkeld door Wageningen University & Research, kan het voortaan razendsnel en ultranauwkeurig. “Veredelaars en kwekers kunnen zo een flinke efficiëntieslag maken”, zegt Rick van de Zedde, robotics expert bij Wageningen Food & Biobased Research.

Vierhonderdduizend kiemplantjes, bijna de helft van wat een plantenkweker van bijvoorbeeld jonge tomatenplantjes in een seizoen produceert. Zoveel kunnen sorteermachines uitgerust met de MARVIN-technologie op één dag verwerken. Ze maken razendsnel 3D-opnames van de planten en beoordelen ze – binnen milliseconden – nauwkeurig op grootte en vorm. “De informatie kan automatisch vastgelegd worden in een database en is te gebruiken om uniforme partijen te maken”, vertelt Van de Zedde. “De metingen geven als
‘bijvangst’ ook een beeld van de kiemkracht en stabiliteit van nieuwe rassen.”

isovisionplanterSorteermachine

Plantenkwekers kunnen met de MARVIN-technologie veel tijd en geld besparen. “Zo zijn ze tijdens piekseizoenen niet meer aangewezen op tijdelijke, vaak ongetrainde arbeidskrachten”, illustreert desenior onderzoeker. “Nauwkeurig gesorteerde partijen zijn qua teelt veel beter te managen dan partijen die niet of matig gesorteerd zijn. Dat voorkomt kwaliteitsverlies, en het brengt schaalvergroting binnen handbereik.”

van-der-meyden

Wim van der Meyden, directeur ISO Group

isocuttingplanting1800Steksteekrobot

De steksteekrobot die Van de Zedde en zijn collega’s – samen met machinebouwer ISO Group – ontwikkelden voor kwekers van potrozen biedt vergelijkbare voordelen. “Het apparaat maakt een 3D-opname van een potroosrank en bepaalt de beste plek om een stek te nemen”, vertelt de Van de Zedde. “Een robot knipt de stek uit de rank en zet hem in de grond.” Steksteken gebeurt gewoonlijk met de hand; een tijdrovende, saaie en repeterende handeling.

PlantSampler

Een derde toepassing, de PlantSampler, is speciaal ontwikkeld voor plantenveredelaars. Ontwikkelingspartner ISO Group sleepte er tijdens de laatste Greentech-beurs (Amsterdam, juni 2016) een innovatie-award mee in de wacht. “De PlantSampler knipt een stukje blad uit een kiemplant, waarna een robot dit stukje in een apparaat stopt voor DNA-analyse en het kiemplantje door kan groeien”, licht Van de Zedde toe. Sampling gebeurde tot nu toe handmatig; een taak die uiterste concentratie vergt, omdat de DNA-analyse met 100% zekerheid aan het juiste plantje gekoppeld moet worden.

Phenotyping

Wageningen University & Research en ISO Group bouwden voor veredelaars ook een 3D-data-generator waarmee vormaspecten tot in het kleinste detail te meten zijn. “Hiermee kunnen bedrijven hele partijen kiemplanten bemonsteren en automatisch beoordelen – ook wel phenotyping genoemd. Ze hebben dan meteen alle gegevens bij elkaar.”

isovisionplanterFlexibel

De MARVIN-technologie is inzetbaar voor een reeks aan toepassingen en flexibel te ontwerpen naar plantgrootte en te meten vormkenmerken; de robot-applicatie is maatwerk. Van de Zedde: “Zo profiteren zowel onze eigen onderzoekers als het bedrijfsleven maximaal van deze snelle en nauwkeurige beoordelingsmethode.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics