Hemics wordt onderdeel van de Demcon Groep

0

Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon neemt Hemics, ontwikkelaar van technologie voor het monitoren van reumapatiënten, over. Vanaf 2012 was Demcon partner van Hemics voor productontwikkeling en productie. Voor meer slagkracht in de marktintroductie heeft Demcon dit najaar de technologie en het merendeel van de medewerkers van Hemics overgenomen. Dat heeft geresulteerd in de oprichting per 1 november jl. van Demcon hemics. Als onderdeel van de Demcon Groep heeft Demcon hemics een stevige financiële basis en beschikt het over alle benodigde expertise en capaciteit voor verdere productontwikkeling, productie en sales.

Michiel Jannink, managing director van Demcon medical systems

Toekomst voor patiëntvriendelijk monitoren van reuma

Hemics ging in 2011 als spin-off van start met technologie die binnen Philips was ontwikkeld voor patiënten met reumatoïde artritis, een chronische ontstekingsziekte. Dit betreft een niet-invasief beeldvormend systeem dat de ontstekingsactiviteit in de handen bij patiënten kan visualiseren. Inzet van de zogenaamde ‘HandScan’ kan helpen de kwaliteit van leven voor de patiënt te verhogen en behandelkosten te verminderen. De oprichters van Hemics, Michiel van Beek en Wouter Rensen, legden zich toe op klinisch onderzoek, de marktintroductie en de ontwikkeling van het data-algoritme. Dat algoritme is het hart van de technologie: het vertaalt de technische meetgegevens van de scanner in klinische informatie die de reumatoloog kan interpreteren.

Naar de markt
In 2012 ging Hemics in zee met Demcon als ontwikkelpartner om de HandScan als een compact, gebruikersvriendelijk en betaalbaar apparaat naar de markt te brengen. Bijzondere aandacht in de ontwikkeling vroegen naast de belichtingsmodule vooral de intuïtieve gebruikersinterface en het industrieel ontwerp. Dit met het oog op de acceptatie van het apparaat door de toekomstige gebruikers, reumatologen in academische en perifere ziekenhuizen en reumaklinieken. “Wij hebben na afronding van het ontwikkeltraject ook de productie voor onze rekening genomen”, vertelt Michiel Jannink, managing director van Demcon medical systems. “Er staan nu tientallen systemen in diverse klinieken in Nederland en daarbuiten. Ze worden onder meer gebruikt om nog meer informatie te verzamelen over ontstekingsverschijnselen en ervaring op te doen met het goed meten bij patiënten. De HandScan is goed ontvangen, onder meer door sleutelfiguren in de wereld van de reumatologie en op het congres van EULAR, de European League Against Rheumatism.”

Michiel van Beek Demcon Hemics

Gezonde basis
Voor verdere uitrol in de markt ontbrak het Hemics echter aan voldoende slagkracht. Daarom heeft Demcon dit najaar het stokje overgenomen. Daarvoor is per 1 november Demcon hemics opgericht, dat onderdak krijgt in de nieuwe locatie van Demcon in Best. Naast de technologie zijn drie medewerkers van Hemics, onder wie twee oprichters, overgegaan naar Demcon hemics. Michiel van Beek: “Als onderdeel van de Demcon Groep heeft Demcon hemics een stevige basis. Zij beschikken over alle benodigde expertise en capaciteit voor verdere productontwikkeling, productie en sales, en over de financiële slagkracht die noodzakelijk is om baanbrekende medische technologie zoals de HandScan naar volledige acceptatie door de markt en vergoeding te brengen.”

ReumaNederland juicht doorstart toe
Gezondheidsfonds ReumaNederland volgt de ontwikkeling van de HandScan al jaren met veel interesse en reageert positief op deze doorstart. Corné Baatenburg-de Jong, adjunct-directeur van ReumaNederland: “Wij zijn blij dat deze innovatie verder voortgang kan vinden in het werkveld, waardoor patiënten met RA ervan kunnen profiteren in hun behandeling.” Wouter Rensen vult aan: “Samen met ReumaNederland willen wij in gesprek gaan met zorgverzekeraars over toelating van de HandScan tot het vergoedingensysteem, zodat het binnen bereik van alle RA patiënten komt.”

Corné Baatenburg-de Jong

Over de HandScan: Veilig en snel ontstekingen meten
De van Philips afkomstige en door Hemics uitontwikkelde technologie betreft het meten van de bloeddoorstroming in (ontstoken)gewrichten in de handen en polsen. Dat gebeurt met diffuse optische transmissie in combinatie met bloedstroommodulatie. Optische technologie maakt het meetsysteem veilig voor de patiënt en snel en goedkoop in gebruik – een meting duurt slechts enkele minuten. Een manchet knijpt de bloedstroom in de onderarm van de patiënt tijdelijk af en dat leidt tot bloedophoping. De hand wordt van onderen belicht, een camera meet aan de bovenkant het doorgelaten licht en vertaalt dat in een serie grijswaardeplaatjes. Door meting bij twee golflengten, rood en infrarood, kunnen de subtiele verschillen in doorbloeding van gewrichten nauwkeurig worden bepaald. Die verschillen geven informatie over de mate van ontsteking.

Reumatoïde artritis (RA)
RA is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten, die bij 0,5-1% van de wereldpopulatie voorkomt. De ziekte is progressief, vooralsnog ongeneeslijk en daardoor chronisch. RA wordt geassocieerd met het regelmatig opvlammen van de ontstekingen. Behandeling wordt onder meer gestuurd door metingen van ontstekingsactiviteit, en kan onomkeerbare gewrichtsschade (met op lange termijn gewrichtsdeformatie en functieverlies) voorkomen. Monitoren van ontstekingsactiviteit kan daarom helpen behandelkosten te verminderen. Dat is belangrijk vanwege het chronische verloop van RA en de hoge kosten van geavanceerde medicijnen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics