Drieslag voor smart industry-pionier Carel van Sorgen

0

Carel van Sorgen samen met dochter Sophia van Sorgen, Sophia is het gezicht van het SOPHIA Software platform van 247Tailorsteel.

Afgelopen vrijdag vierde 247TailorSteel in Varsseveld zijn tienjarig bestaan. De status van het bedrijf als voorloper in smart industry werd bekrachtigd met de officiële opening van het nieuwe Fieldlab Smart Bending Factory. En als klap op de vuurpijl was er een lintje; het had Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd ceo Carel van Sorgen te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn pionierswerk in de smart industry.

Ondernemer Carel van Sorgen deed in 1998 zijn Winterswijkse plaatwerkbedrijf Sorba van de hand en ontwikkelde in de jaren daarna een vooruitstrevende visie op de rol van internet in de conservatieve metaalindustrie. Het resulteerde in 2007 in de start van 247TailorSteel, dat een portal aanbood voor het online bestellen van gesneden plaat; later kwam daar gesneden buis bij. Het hele orderproces is geautomatiseerd: de software van SOPHIA (Sophisticated Intelligent Analyser) analyseert het door de klant aangeleverde bestand en brengt offerte uit binnen de minuut, zonder menselijke tussenkomst en nagenoeg foutloos. De indirecte kosten zijn daardoor zeer laag en dus is plaatwerk vanaf enkelstuks te bestellen tegen een relatief gunstige prijs.

Fieldlab

Gesneden plaatwerk moet vaak nog worden gebogen (gekant), dus heeft 247TailorSteel voor een completer aanbod inmiddels ook kantbanken staan. De uitbreiding van twee (vlakke plaat) naar drie dimensies (gebogen plaat) is echter wel een uitdaging. Daarom nam Van Sorgen het initiatief tot het Smart Industry Fieldlab Smart Bending Factory, waarin hij samen met klanten en onderwijsinstellingen dat complexere buigproces digitaal volledig in de greep wil krijgen. Vorig jaar werd daarvoor subsidie toegekend vanuit het programma OP Oost van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), waarmee Brussel, Den Haag en de provincies Gelderland en Overijssel samen investeren in slimme en duurzame innovaties in Oost-Nederland.

Minister Kamp

Achterhoek

Demissionair minister van EZ Henk Kamp was naar Varsseveld gekomen om het fieldlab officieel te openen. De naam van 247TailorSteel was op zijn ministerie al vaak voorbijgekomen, maar voor Kamp was het de eerste keer dat hij het bedrijf bezocht. De ‘smart industry’ uitstraling van de nieuwste bedrijfshal in Varsseveld, vol met onder meer lasersnijmachines van Trumpf, deed de minister denken aan de sfeer bij Trumpf zelf in Duitsland, toen hij daar op bezoek was bij de machinebouwer die ASML voorziet van de lasers die cruciaal zijn voor de nieuwste euv-lithografiemachines. Als Achterhoeker was Kamp er trots op dat zijn eigen regio een voorloper in smart industry als 247TailorSteel had voortgebracht.

Lintje

Namens het kabinet bedankte de minister Carel van Sorgen voor zijn inzet voor de digitalisering van de industrie. Die dank nam vervolgens de fysieke vorm van een lintje aan toen burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk, de woonplaats van Van Sorgen, diens benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau bekendmaakte. ‘Van Sorgen voorzag al vroeg dat de Nederlandse industrie zich anders moest gaan organiseren om op internationaal niveau te kunnen blijven concurreren’, aldus de burgemeester. ‘Ook had hij al vroeg in de gaten dat de handel via internet een grote vlucht zou nemen. Vanuit die visie ontwikkelde hij het concept voor de ‘fabriek van de toekomst’. Met 247TailorSteel ontketende Van Sorgen een ware revolutie in de metaalsector. Binnen tien jaar groeide zijn bedrijf naar een omzet van bijna veertig miljoen euro met zo’n 247 medewerkers, verdeeld over vestigingen in Varsseveld, Winterswijk en Bremen.’

Toekomstperspectief

Waar veel ondernemers ervoor kozen om de productie te verplaatsen naar Oost-Europa, heeft Van Sorgen laten zien dat het ook anders kan, zo vervolgde burgemeester Bengevoord. ‘Met 247TailorSteel heeft hij de Nederlandse maakindustrie een geheel nieuw toekomstperspectief geboden. Van Sorgen heeft zijn visie al in een vroeg stadium gedeeld met collega-ondernemers. Het bedrijf ontvangt regelmatig delegaties uit het bedrijfsleven en andere (maatschappelijke) organisaties die de praktijk van de Smart lndustry met eigen ogen willen zien. Daarmee is hij van grote betekenis voor de Nederlandse industrie en werkgelegenheid.’

Veilig

In zijn dankwoord betrok Carel van Sorgen zijn gezin en de medewerkers: ‘We zijn bij 247TailorSteel één grote familie. Disruptieve innovatie kan alleen daar slagen waar mensen zich veilig voelen. Werknemers worden continu bijgeschoold om bij te blijven in de nieuwste stand der techniek en zich senang te voelen in het ‘nieuwe werken’. Zo is er een werkomgeving gecreëerd waarin mensen ook daadwerkelijk met elkaar durven veranderen en verbeteren.’

Verdere groei

Van Sorgen kondigde verdere groei aan, met onder meer nieuwbouw bij Bremen (D) en gestage uitbreiding van het personeelsbestand: vorig jaar zeventig mensen erbij, dit jaar al weer veertig. Dat blijft intrigeren aan 247TailorSteel: de hoge graad van automatisering (naast het volledig gedigitaliseerde orderproces onder meer robots en automatisch geleide voertuigen in productie) gecombineerd met een snelle groei van de werkgelegenheid. Beschikbaarheid van voldoende technisch geschoold personeel is dan ook – ondanks de groeiende instroom in het technisch onderwijs mede dankzij het Techniekpact – de grootste bottleneck voor de smart industry, erkende desgevraagd minister Kamp. Van Sorgen komt daarom in actie en wil een 247TailorSteel Academy opzetten: ‘Ik wil jongeren verleiden om hier meester in hun vak te worden.’ De ultieme droom van de kersverse officier blijft een netwerk van 150 vestigingen verspreid over Europa.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics