Danone opent nieuwe duurzame Nutricia fabriek in Cuijk.

0

Danone opent nieuwe duurzame Nutricia fabriek in Noord-Brabant (Nederland) om te voldoen aan de groeiende, wereldwijde vraag naar gespecialiseerde babyvoeding.

Nederlands minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten, Sijmon Hage directeur fabriek Cuijk en Véronique Penchienati-Bosetta, Executive Vice President, Danone Specialized Nutrition. Foto Danone
  • De investering van €240 miljoen in de fabriek in Cuijk is één van Danone’s grootste investeringen in het Europese productienetwerk, en borduurt voort op  Nutricia’s meer dan 100-jarige wetenschappelijke expertise
  • Op volledige capaciteit kan de Nutricia Cuijk fabriek meer dan 600 verschillende producten – inclusief de bekende merken Aptamil en Nutrilon – produceren voor baby’s in meer dan 90 landen om zo meer dan 3.5 miljoen baby’s per dag te voeden. Ook de in België verkrijgbare gespecialiseerde babyvoeding van Nutricia, waaronder eveneens de voeding voor baby’s met specifieke gezondheidsbehoeften als gevolg van bijvoorbeeld koemelkallergie, zal in deze fabriek geproduceerd worden
  • De fabriek is een ultramoderne, duurzame, zero-waste fabriek met bijna 500 werknemers die draait op 100% hernieuwbare elektriciteit

Danone kondigt trots de officiële opening van haar nieuwe Nutricia Cuijk fabriek in Noord-Brabant aan. De openingsceremonie, die gisteren plaatsvond in aanwezigheid van een groot aantal belangstellenden en hoogwaardigheidsbekleders, inclusief Nederlands minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en tevens viceminister-president plus een groot aantal vertegenwoordigers uit industrie en gezondheidszorg, markeert de voltooiing van een driejarig traject naar een ultramoderne, duurzame zero-waste fabriek. De fabriek produceert voornamelijk gespecialiseerde babyvoeding voor baby’s met specifieke voedingsbehoeften als gevolg van bijvoorbeeld koemelkallergie – maar daarnaast ook gewone babyvoeding. Ook Nutricia’s babyvoeding die op de Belgische markt verkrijgbaar is, wordt in Cuijk geproduceerd. Deze investering van €240 miljoen is één van de grootste in Danone’s Europese productienetwerk in de afgelopen tien jaar.  

Foto Danone

Bij Danone geloven we dat de gezondheid van mens en planeet nauw met elkaar verbonden zijn, zoals verwoord in onze visie ‘One Planet. One Health’. Onze nieuwe Nutricia Cuijk fabriek is een belangrijke investering die bijdraagt aan het waarmaken van die visie. In deze fabriek maken we voeding voor kwetsbare baby’s; maar doen we er ook alles aan om een gezonde planeet te waarborgen voor toekomstige generaties,” zegt Véronique Penchienati-Bosetta, Executive Vice President, Danone Specialized Nutrition. 

Nutricia Cuijk moet voldoen aan de groeiende vraag naar gespecialiseerde babyvoeding voor baby’s met specifieke gezondheidsbehoeften

De nieuwe Nutricia Cuijk fabriek is op maat gebouwd voor verdere expansie van Danone’s range aan gespecialiseerde babyvoedingsproducten voor kindjes met specifieke gezondheidsbehoeftes. Om een voorbeeld te noemen: de wereldwijde prevalentie van allergie is stijgende en ongeveer 2-5% van baby’s ontwikkelt koemelkallergie in hun eerste levensjaar.[i] Het gespecialiseerde productieproces in de Nutricia Cuijk fabriek maakt het mogelijk om dieetvoeding voor medisch gebruik te maken van gehydrolyseerd (opgeknipt) koemelkeiwit [ii] geschikt voor kindjes met een koemelkallergie.

Nieuwe fabriek verdubbelt productiecapaciteit én vermindert verbruik water, energie en CO2-uitstoot

De nieuwe Nutricia Cuijk fabriek vervangt de oudere fabriek in Cuijk, die het bedrijf geleidelijk zal uitfaseren. De nieuwe fabriek gebruikt geavanceerde duurzaamheidstechnologie gecombineerd met efficiënte productieprocessen om te zorgen dat het verbruik van water en energie alsmede CO2-uitstoot tot een minimum beperkt worden. Als de fabriek volledig operationeel is, is de productiecapaciteit verdubbeld ten opzichte van de oude fabriek. En toch wordt in het productieproces van de nieuwe fabriek 60% minder water en 25% minder energie verbruikt en wordt er 50% minder CO2 uitgestoten. Om de CO2 voetafdruk nog verder te verminderen maakt Nutricia Cuijk gebruik van 100% hernieuwbare elektriciteit.

Danone wil haar CO voetafdruk ook in breder opzicht verminderen. Daarom gebruikt Nutricia Cuijk exclusief zuivel ingrediënten uit West-Europa – de regio met de laagste CO2-uitstoot van zuivelproductie ter wereld[iii]. Nutricia Cuijk omarmt verder de principes van de circulaire economie – 100% van het fabrieksafval wordt verzameld voor hergebruik, inclusief al het verpakkingsafval.

“Bij het produceren van hooggespecialiseerde babyvoeding borduurt de nieuwe fabriek voort op wetenschappelijk erfgoed van Nutricia, gecombineerd met de meest recente groene technologie. De opening van vandaag markeert een nieuw hoofdstuk voor Nutricia Cuijk als onderdeel van de Danone familie,” aldus Véronique Penchienati-Bosetta.

Een grote investering van Danone in Nederland en Noord-Brabant

Danone’s investering van €240 miljoen in Nutricia Cuijk, die werd aangekondigd in 2015, is de grootste internationale investering in een Greenfield locatie in Noord-Brabant in de afgelopen tien jaar. Met de nieuwe fabriek in Nederland wil Danone verder bouwen op de wetenschappelijke expertise van Nutricia, en verwacht ten volle gebruik te maken van de sterke Nederlandse landbouwsector, haar expertise in voedingsonderzoek en uitmuntende lokale toeleveringsketens.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics