Textielindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie, oproep om tot Circular fashion te komen

0

De textielindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Binnen het programma Circular Fashion werken Wageningen University and Research, Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ, State of Fashion, ontwerpers en industrie aan de vraag: hoe maken we het modesysteem eerlijker, schoner en duurzamer?

Curator State of Fashion José Teunissen omschrijft de huidige situatie als volgt: “De modewereld staat voor een enorme uitdaging. Enerzijds ervaren ontwerpers en grote merken de moordende druk om collecties in een steeds hoger tempo op elkaar te laten volgen. Als gevolg hiervan is er minder ruimte voor reflectie, bezinning en vernieuwing en dreigt mode zichzelf uit te hollen. Daarnaast is er de voortdurende race naar nóg goedkoper produceren en nóg snellere levenscycli, met uiteindelijk desastreuze gevolgen voor mens en milieu. Globalisering, klimaatverandering en de druk op schaarse landbouwgronden en hulpstoffen maken de situatie zelfs nog urgenter.”

Binnen het programma Circular Fashion brengen we de werelden van ontwerp & wetenschap dichter bij elkaar om zo cross-overs – en daarmee innovatie – te stimuleren. Heb je interesse om bij te dragen aan deze samenwerking? Neem dan contact op met Kim Poldner of Ilse Markensteijn.

Samenwerking WUR-ArtEZ-SToF via studentprojecten in 2017-2018

In studiejaar 2017-2018 hebben we actuele vragen over Circular Fashion in verschillende vakken binnen WUR opleidingen ingepast. WUR studenten werken aan vragen als: welke nieuwe, duurzame materialen kunnen we ontwikkelen voor de textielindustrie? Wat is een ideaal, eerlijk, schoon en duurzaam modesysteem? Hoe verhoudt zich dit tot het gedrag van consumenten en nieuwe businessmodellen?

Centre of Expertise Future Maker ArtEZ, ontwerpers, programmateam State of Fashion en WUR onderzoekers begeleiden de studenten. Het resultaat van deze projecten zal te zien zijn tijdens de eerste editie van State of Fashion (juni 2018) en tijdens de viering 100 Years WUR (2018).

De samenwerking via studentprojecten is de aanzet tot een langdurige samenwerking rondom Circular Fashion. Houdt deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics