B&R-topman Wimmer: lagere groei, groter marktaandeel

0

Naast de Hannover Messe is de SPS in Neurenberg een van de belangrijkste internationale beurzen voor de industriële automatisering. De beurs, voorheen bekend als SPS IPC Drives en sinds dit jaar SPS (Smart Production Solutions) geheten, is altijd eind november. Te laat voor de decembereditie van Link Magazine, dus komt het goed uit dat exposanten zoals B&R Industrial Automation voorafgaand alvast een persconferentie organiseren. Die vond deze keer eind oktober plaats in Neurenberg. Sinds B&R twee jaar geleden onderdeel werd van de industriële gigant ABB, valt er weinig zakelijk nieuws meer te halen. ABB is beursgenoteerd en dus is de financieel-economische communicatie aan strenge regels gebonden.

Impressie van SPS IPC Drives 2018. Foto: Mathias Kutt, Mesago

B&R valt nu onder ABB Robotics, maar blijft vooralsnog zelfstandig opereren. Organisatorische integratie heeft geen prioriteit, wil B&R-ceo Hans Wimmer kwijt. Technologisch is het wel samenwerking wat de klok slaat, in het aanbod voor klanten alsook in de eigen operatie. Zo werkt B&R in zijn hooggeautomatiseerde en geflexibiliseerde productie met robots van ABB. Omgekeerd gaat ABB Robotics in zijn nieuwe fabriek in Shanghai (China) produceren met inzet van de eigen robots én de automatisering van B&R.
Nu de investeringen in de industrie enigszins stagneren, is dubbelcijferige groei voor B&R even niet haalbaar, laat Wimmer doorschemeren. Door nieuwe klanten binnen te halen, onder meer in voor B&R nieuwe markten als mobiele automatisering, wint het bedrijf wel aan marktaandeel, aldus de topman. Portfolioverbreding is hier het toverwoord, in hardware maar vooral ook software en netwerktechnologie. Geografisch blijft het concern eveneens groeien, meldt Wimmer. Zo opende B&R recent een vestiging in Vietnam, want ook daar begint de machinebouw op te komen.

Technologie is in Neurenberg echter de hoofdmoot. B&R schaakt op veel borden tegelijk. Het heeft tal van innovaties die nog in de pilotfase verkeren – klanten zijn helaas nog net niet ver genoeg om er al over te kunnen praten – inmiddels op de SPS 2019 gepresenteerd; in het nieuwe jaar komen die voor de markt beschikbaar. In deze laatste Link van het ‘oude’ jaar alvast een voorproefje.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics