ASML investeert in toeleverancier Carl Zeiss SMT

0

ASML neemt voor 1 miljard euro een belang van 24,9 procent in zijn toeleverancier Carl Zeiss SMT. 

De sterkere band tussen beide bedrijven moet ASML verder op weg helpen bij de ontwikkeling van machines op basis van de nieuwe EUV-technologie, met name in de eerste jaren van het komende decennium. Het dochterbedrijf van de beroemde Duitse fabrikant van optische systemen Carl Zeiss is al jaren een leverancier van essentiële onderdelen voor ASML.De komende jaren zijn bij Carl Zeiss SMT veel investeringen nodig in nieuwe systemen voor de EUV-machines die ASML ontwikkelt. Het bedrijf uit Veldhoven draagt daar in de komende zes jaar voor circa 760 miljoen euro aan bij. Een verdere uitruil van aandelen staat volgens beide bedrijven niet in de planning.

asml Peter WenninkKlanten

ASML verwacht dat zijn klanten in 2018 hun eerste chips met behulp van EUV-machines kunnen afleveren. Daarbij word er momenteel hard gewerkt om ervoor te zorgen dat die machines ook geschikt raken voor de productie van grote hoeveelheden chips.

Met de investering in Carl Zeiss kijkt ASML echter al verder vooruit, stelde topman Peter Wennink. ,,We zien een lange en succesvolle toekomst voor EUV”, zei hij. ,,Met deze overeenkomst scheppen we de juiste voorwaarden voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie, zodat onze klanten zeker tot het eind van het volgende decennium baat hebben bij hun investeringen in EUV.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics