DEMCON opent vestiging op de Zernike Campus in Groningen

0

 

Directeur Dennis Schipper van DEMCON

High-end technologieleverancier DEMCON heeft een vestiging geopend op de Zernike Campus van Groningen. De snelgroeiende onderneming uit Enschede wil talent in Noord-Nederland aan zich binden, projecten voor bedrijven in de regio gaan uitvoeren en de samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen versterken. Directeur Dennis Schipper voorziet in Groningen eenzelfde ontwikkeling als DEMCON in Zuid-Nederland sinds 2011 heeft doorgemaakt. Vanuit de vestiging in Son, bij Eindhoven, voeren nu ruim zestig medewerkers grote projecten uit voor klanten in diverse markten.

Intensieve samenwerking met de RUG en innovatieve Noord-Nederlandse bedrijven. 

Vorig najaar volgde een vestiging in Delft. Door de start in Groningen bestrijkt DEMCON nu alle windstreken in ons land en is het bedrijf nabij de vier universiteiten die science & engineering aanbieden gevestigd.

DEMCON voert grote projecten uit voor internationale opdrachtgevers en brengt met dochterondernemingen eigen producten op de markt. Het bedrijf blijft gestaag groeien en heeft voortdurend behoefte aan nieuwe, hoogopgeleide medewerkers. Voor de aanwas is DEMCON met name aangewezen op de technische universiteiten in Nederland. Het hoofdkantoor in Enschede en de vestigingen in Son en Delft zijn goed aangesloten op de technische universiteit in hun directe omgeving. Nu zet DEMCON de stap naar Groningen, waar de brede Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zich ook steeds nadrukkelijker profileert als een technische universiteit.

Engineering-profiel RUG

Directeur Dennis Schipper van DEMCON voelt zich aangesproken door de aanscherping van het engineering-profiel van de RUG, gesymboliseerd door de nieuwe naam van de bèta-faculteit, Faculty of Science and Engineering. Daarnaast is het onderzoek nu gebundeld in het Groningen Engineering Center (GEC). Het Groningse engineering-onderwijs levert de technische talenten af waar DEMCON behoefte aan heeft. Daarnaast biedt het engineering-onderzoek kansen voor gezamenlijke projecten. Een spraakmakend project loopt er al met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daar behandelt chirurg Koert de Jong leverkanker met behulp van een naald die de tumor ‘wegbrandt’. DEMCON ontwikkelde een robot voor naaldplaatsing die sneller, efficiënter en patiëntvriendelijker is dan de procedure die de chirurg nu nog handmatig uitvoert. DEMCON kan ook de kennis van de RUG inbrengen om de industrie in het Noorden te helpen hun productieprocessen te moderniseren.

Warm welkom

Alle reden dus voor DEMCON om vestiging in Groningen te overwegen. Bij zijn oriëntatie ter plekke viel Dennis Schipper een warm welkom ten deel. “We zijn voortvarend en heel positief ontvangen. Professor Iris Vis, dean of industry relations aan de RUG, heeft met veel energie twee dagen voor ons georganiseerd. We hebben relevante vakgroepen bezocht en met allerlei mensen gesproken, onder wie diverse hoogleraren. Professor Jacquelien Scherpen, voorzitter van het GEC, heeft ons laten zien hoe het engineering-profiel van de RUG bij DEMCON past; denk aan mechatronica en systems engineering. Zij zal voor ons de komende jaren een belangrijk aanspreekpunt zijn.”

ENTEG-directeur Jacquelien Scherpen

Innovatief bedrijf

GEC-voorzitter Jacquelien Scherpen, hoogleraar discrete technologie en productieautomatisering, werkte al eerder samen met DEMCON. ‘Ik ken het als een innovatief bedrijf dat dicht aan zit tegen mijn vakgebied van de regeltechniek. Ze waren in de afgelopen jaren betrokken bij projecten die ik samen met de Universiteit Twente en andere partijen uitvoer. Voor al onze studenten in science & engineering is het bedrijf interessant; denk aan technisch natuurkunde en industrial/mechanical engineering, maar ook aan biomedische techniek. Veel ontwikkelingen in ons onderzoek kunnen voor DEMCON van belang zijn en omgekeerd hebben zij hoogwaardige kennis die voor ons interessant is. Dat de RUG veel energie steekt in de ontvangst van een bedrijf als DEMCON en dat ik daar vanuit het GEC bij betrokken ben, past in het beleid van de universiteit om de relaties met de maatschappij en de industrie goed vorm te geven.”

Zernike Campus

DEMCON heeft gekozen voor vestiging op de Zernike Campus, de thuishaven voor science & engineering in het noorden van de stad Groningen. Schipper: “Edward van der Meer, directeur van de campus, heeft ons geholpen bij de introductie in Groningen en het zoeken van huisvesting. We vestigen ons in een bedrijfsverzamelgebouw en brengen daar ook onze activiteiten uit Roden onder.” In Roden werkte DEMCON de afgelopen jaren aan toepassingen voor het meten van spierspanning in ademhalingsspieren, bijvoorbeeld van tevroeggeboren kinderen. Die expertise is interessant voor dochterbedrijf DEMCON macawi respiratory systems, dat beademingsapparatuur ontwikkelt en produceert voor patiënten van alle leeftijden.

Smart Industry fieldlab

Naast de samenwerking met de RUG wil DEMCON zich manifesteren in Noord-Nederlandse netwerken voor technologie en innovatie. Een goed voorbeeld is het Innovatiecluster Drachten, dat hightech bedrijven uit de hele regio bundelt in innovatie- en arbeidsmarktprojecten. Verder neemt DEMCON deel in het Smart Industry fieldlab Region of Smart Factories (ROSF). In dit Noordelijke fieldlab werken veertig bedrijven en kennisinstellingen aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie ‘slimme’ fabrieken. Dit fieldlab is tot stand gekomen door een consortium onder aanvoering van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). Onderzoekers van de RUG hebben een stevige inbreng in het fieldlab en DEMCON voert er samen met Fokker uit Hoogeveen al een project uit.

Ambitie

DEMCON begint op de Zernike Campus met een paar medewerkers. De ambitie van directeur Schipper is om in vijf jaar door te groeien naar eigen huisvesting met zo’n vijftig medewerkers. “Ik voorzie eenzelfde ontwikkeling als we met onze vestiging Zuid hebben doorgemaakt in ruim vijf jaar. Daar zijn we dicht bij grote opdrachtgevers en de TU Eindhoven gaan zitten. We hebben er nu rond zestig medewerkers en doen grote projecten voor klanten. Zo gaan we vanuit Groningen samenwerken met de RUG, het UMCG en industriële bedrijven en netwerken in Noord-Nederland.”

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics