Smart maken industrie biedt Siemens Nederland kansen en een stijgende omzet

0

In het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 september 2016, realiseerde Siemens Nederland N.V. een forse stijging van de omzet tot EUR 2.100 miljoen. De orderontvangst kwam uit op EUR 925 miljoen. De netto winst bedroeg EUR 169 miljoen. Aan het einde van het boekjaar 2016 had Siemens Nederland 2.259 medewerkers in vaste dienst.

Vertrouwen en continuïteit
‘Het is verheugend om te zien dat de financieel-economische crisis achter ons ligt. De bv Nederland profiteert van de economische groei en biedt ook Siemens Nederland tal van kansen’, aldus bestuursvoorzitter Ab van der Touw van Siemens Nederland. ‘Die kansen zien we niet alleen in het ‘smart’ maken van de infrastructuur, de gebouwde omgeving en de industrie, maar ook in het betaalbaar houden van de gezondheidszorg.’ Siemens Nederland kon het boekjaar afsluiten met een omzet van ruim twee miljard euro, mede door de turnkey bouw van het nearshore windpark Westermeerwind en de levering van de turbines voor het offshore windpark Gemini. ‘Samen met een gezonde orderontvangst en winst over de volle breedte van ons portfolio in het afgelopen jaar, geeft dit ons vertrouwen en continuïteit voor de komende jaren.’

Elektrificering, automatisering en digitalisering
Siemens levert haar klanten een breed portfolio aan oplossingen op de gebieden elektrificering, automatisering en digitalisering. Van der Touw: “De groeimarkten die we zien en worden gestimuleerd door het economisch herstel, vallen één op één samen met ons portfolio. Je kunt dan denken aan oplossingen voor de offshore-business, de industrie, energiemanagement of verkeerstechniek”.

Om de negatieve effecten van klimaatverandering tegen te gaan, is innovatie nodig over de hele breedte van de energieketen. Niet alleen bij opwekking en verbruik, maar ook bij transport. Siemens ontving de opdracht voor de levering van de converterstations voor een hoogspanningsgelijkstroomverbinding tussen Nederland en Denemarken. De zogenaamde COBRAcable zorgt voor een hogere leveringszekerheid van elektriciteit in beide landen en bevordert integratie van duurzame energiebronnen. De verbinding wordt naar verwachting begin 2019 in gebruik genomen. In het afgelopen boekjaar werd Westermeerwind geopend, het grootste nearshore windpark van ons land. Ruim eenderde van de treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijdt op groene stroom van Westermeerwind. Ook werd de 150ste en laatste turbine geplaatst van Nederlands grootste offshore windpark Gemini.
Het ‘smart’ maken van de Nederlandse infrastructuur bevordert de doorstroming en verbetert de veiligheid op land en op water. Met Siemens-technologie worden bruggen en sluizen op afstand bediend of stuwen gerenoveerd, zoals het complex Nederrijn en Lek. Maar ook wordt de veiligheid en beschikbaarheid van tunnels voor trein- en wegverkeer verhoogd, bijvoorbeeld bij de Stadsbaantunnel in Utrecht. Een ander voorbeeld van ‘smart’ infrastructuur is het onderzoek van de gemeente Delft en Siemens of zij de verkeersveiligheid en de -doorstroming kunnen vergroten door verkeerslichten te laten ‘praten’ met auto’s. Ook werkt de onderneming mee aan systemen om spookfiles op autosnelwegen te voorkomen en nam HTM in Den Haag de nieuwe Avenio lagevloertrams in gebruik. De 60ste en laatste Avenio verliet eind april 2016 de fabriek.

In de opmaat naar de digitalisering van de industrie, opende locoburgemeester Ingrid van Engelshoven van Den Haag eerder dit jaar het Airborne Siemens Fieldlab/Experience Center. Samen met het Haagse hightech en in composieten gespecialiseerde bedrijf Airborne ontwikkelt Siemens in Ypenburg de komende jaren een hotspot, waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid werken aan productie- en onderzoeksfaciliteiten. Digitalisering vormt daarbij de kern van alle bedrijfsprocessen. Van der Touw: ‘Digitalisering biedt enorme kansen om de maakindustrie weer op grote schaal terug naar Nederland te halen.’

Marktwerking in de gezondheidszorg
‘Nederland vergrijst en de zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld’, aldus Van der Touw. ‘Die stijging is de afgelopen jaren wel afgeremd. Onder meer dankzij het introduceren van gereguleerde marktwerking, een prikkel om doelmatiger en efficiënter te werken.’ Siemens biedt hier op maat gesneden oplossingen, waarop de markt positief reageert. Dit komt ook tot uitdrukking in het toenemend aantal langjarige partnerships met ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen. Een voorbeeld daarvan is het Zeeuwse Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, waarvoor Siemens turnkey een centrum voor nucleaire geneeskunde heeft gebouwd.
Klimaatneutraal in 2030
Siemens wil in 2030 de eerste grote industriële onderneming ter wereld zijn met een neutrale CO?-footprint. Van der Touw: ‘Siemens-technologie helpt de energie-efficiëntie van onze klanten te verbeteren. In het afgelopen jaar realiseerden zij dankzij ons groene portfolio wereldwijd een reductie van hun CO?- uitstoot met 521 miljoen ton.’ Daarnaast verkleint Siemens ook voortdurend haar eigen CO?-footprint. ‘De Siemens kantoren in Den Haag werden grootscheeps gerenoveerd. Mede door gebruik van onze state of the art gebouwentechnologie ontvingen de beide kantoren respectievelijk een LEED Gold en een LEED Platinum duurzaamheidscertificaat.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics