IIoT doodsteek voor QRM?

0

Kemps_David_-350x350Deze week zat heel zakelijk Nederland bij de symposia van Startup Fest Europe en The Next Web, om naar idolen als Tim Cook (Apple), Eric Schmidt (Alphabet) en Harold Goddijn (TomTom) te luisteren. Ik toog ondertussen naar een hotellobby bij Schiphol, voor een 1-op-1 gesprek met mijn QRM-goeroe.

Want ook Quick Response Manufacturing (QRM) heeft z’n eigen goeroe. Minder bekend dan Elon Musk van Tesla of Travis Kalanick van Uber, maar ook professor Rajan Suri heeft wereldwijd veel fans. In 2010 werd hij zelfs opgenomen in de Amerikaanse Manufacturing Hall of Fame van het blad Industry Week. Samen met onder andere Michael Dell en de CEO’s van Caterpillar en Harley-Davidson. Via een alerte Fried Kaanen van Bosch Scharnieren en voorzitter van Koninklijke Metaalunie hoorde ik dat professor Suri even in Nederland was en openstond voor een ontmoeting

De tijdwinsttheorie van professor Suri

Mijn brandende vraag was of al die ‘disruptive technologies’ als Industrial Internet of Things (IIoT) de doodsteek zijn voor QRM, Suri’s praktische procesverbetermethode waarmee bedrijven hun doorlooptijden structureel kunnen verkorten. In april 2015 schreef ik er een blog over. Bij QRM is tijd is dé belangrijkste parameter. Volgens professor Suri zorgt tijdwinst in het traject van bestellen tot afleveren automatisch voor een lagere kostprijs, en dus voor een betere concurrentiepositie. QRM gebruikt veel elementen van Lean, maar is specifiek toepasbaar voor kleine series en maatwerkproductie bij mkb-bedrijven.

Mens versus Machine

Bij QRM ligt de nadruk op de mens. Succes is afhankelijk van een goed samenspel tussen klant en fabrikant. Dit eist bovengemiddelde betrokkenheid en verantwoordelijkheid van medewerkers. Ze moeten multi-inzetbaar zijn, wat om extra training en hechte samenwerking in klantteams vraagt. Bij IIoT ligt de focus juist op de techniek: slimme QRM signature-Suriproductiemachines die via de cloud met elkaar verbonden zijn en door zelflerende software worden bestuurd, zorgen voor meer efficiëntie, hogere kwaliteit en snellere levering. Maar wie gaat de race naar efficiëntie winnen: de mens of het slimme algoritme?

Inefficiëntie in het kwadraat

Het antwoord van mijn QRM-goeroe was helder: ‘Begin je in een oud, vervallen huis met de kabels voor het nieuwe domoticasysteem, of verbouw je eerst de muren en plafonds? Als je een inefficiënt productieproces automatiseert en slim maakt, creëer je chaos. Daarom moet QRM je mindset zijn voordat je met IIoT start!’

Ik moet dus snel het IIoT-readiness stappenplan van mijn recente rapport over Industrial Internet of Things aanvullen. Want voor de ondernemer is het belangrijk dat de doorlooptijden van het productieproces met QRM worden geminimaliseerd, voordat er gestart wordt met de implementatie van slimme IIoT-systemen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics