Stadion Galgenwaard wordt energieleverancier en living lab gezond stedelijk leven

0

Stadion Galgenwaard, Huawei, voetbalclub FC Utrecht, Tele2 en de gemeente Utrecht hebben tijdens een feestelijke bijeenkomst het digitale netwerk met supersnelle internet connectiviteit en 3380 zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Het stadion is daardoor energieneutraal én levert energie voor bijna 300 Utrechtse huishoudens. Het ‘Smart Connected Stadium’ heeft de ambitie zich te ontwikkelen als een ‘healthy phigital experience’, een plek waar de fysieke wereld en de digitale wereld in elkaar vloeien ten gunste van de gezondheid, het plezier, de beleving en het gemak van de bezoekers.

Smart Connected Stadium
Huawei, dat al jaren marktleider is op het gebied van mobiele technologie, heeft een open wireless LAN infrastructuur opgezet in stadion Galgenwaard waar Tele2 voorziet in de connectiviteit. Daarmee is de basis gelegd voor een Smart Connected Stadium waar slimme toepassingen en diensten gebruik kunnen maken van de bandbreedte. In het stadion zullen diverse bedrijven samen met de stakeholders uit het gebied en de regio werken aan het realiseren van oplossingen op het snijvlak van technologie, gezondheid en sport. Stadion Galgenwaard wordt hiermee een proeftuin voor het ontwikkelen van slimme toepassingen op het gebied van gezondheid, leefomgeving en beleving.

Barry Wissink, Managing Director zakelijke markt van Tele2: ‘Tele2 is enthousiast over de ontwikkelingen die geboden worden door middel van het Connected Stadium. Als connectiviteitspartner van FC Utrecht en het Smart Connected Stadium ligt voor Tele2 de focus in de toekomst op het verder ontwikkelen van the Internet of Things (IoT). En we zijn trots dat het stadion door ons met het internet verbonden is door een (dedicated) glasvezel verbinding en extra 4G-dekking waardoor de capaciteit in en rond het stadion wordt geborgd.’

Tim Cao, General Manager Huawei Nederland Enterprise: ‘Huawei is verheugd om samen te werken met deze organisaties. Een weldoordachte keuze voor een goede infrastructuur is in onze ogen de basis voor verdere smart city initiatieven. Daarnaast zal onze innovatieve technologie fans en bezoekers van stadion Galgenwaard nieuwe en betere ervaringen brengen.’
Stadion Galgenwaard zal dienen als de fysieke ‘thuisbasis’ van een proefomgeving, een zogenaamd living lab, waar diverse initiatieven ontplooid kunnen gaan worden. Om partijen samen te laten werken, kennis te delen, experimenten mogelijk te maken en innovaties op het gebied van sport, bewegen en gezondheid te ontwikkelen. Samen met stad en regio, met de stakeholders, bedrijven en bewoners.

Healthy Urban Living
Door de groei van Utrecht naar 410.000 inwoners de komende jaren, komt er druk op alle voorzieningen in de stad. Jan van Zanen, burgemeester gemeente Utrecht: ‘De stad, de economie én de mensen gezond houden is onder de noemer ‘Healthy Urban Living’ de ambitie van de gemeente Utrecht, maar tevens een forse uitdaging die de gemeente niet alleen kan realiseren. De technologische mogelijkheden om dit slimmer, duurzamer, efficiënter en gezonder te doen, omarmt de gemeente. Het stadion kan hier een belangrijke verbindende rol vervullen met de verschillende typen bedrijven, de opleiding sport en bewegen en de ligging bij de sportcorridor naast het Utrecht Science Park. Hier komt veel kennis en kunde samen op een centrale plek.’

De Economic Board Utrecht speelt een belangrijke verbindende rol in de ontwikkeling van initiatieven in het living lab van Stadion Galgenwaard, door overheden, kennisinstellingen en bedrijven samen te brengen en waar nodig ondersteuning te bieden. Hiermee wil ze de ontwikkeling van oplossingen voor gezond stedelijk leven combineren met economische groei.

FC Utrecht zal door dit Wifi netwerk nieuwe diensten aan kunnen bieden aan supporters wat hun ervaring in het stadion kan verrijken. Naar verwachting kunnen alle supporters van FC Utrecht vanaf het begin van het voetbalseizoen 2017/2018 tijdens thuiswedstrijden van FC Utrecht het Wifi netwerk gratis gebruiken.

Zonnepanelen
Om de duurzame ambities van het stadion te realiseren zijn 3380 zonnepanelen door Solar Store op het dak van het voetbalstadion geplaatst. De zonnepanelen wekken samen ten minste 817.000 Kwh stroom per jaar op en wordt direct teruggeleverd aan het openbare net. Hierdoor is het stadion energieneutraal (tot 817.000 Kwh/jaar) en genereert het voldoende elektriciteit voor bijna 300 Utrechtse huishoudens. Deze enorme opbrengst wordt gerealiseerd met zonnepanelen van LG en omvormers van Huawei. Op de lange termijn kijken de partners samen met de gemeente en het stadion naar nieuwe initiatieven voor energieopslag en gebruik rondom het stadion.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics