Genexis : Van startup tot Europees marktleider van glasvezelmodems.

0

Genexis in Eindhoven is momenteel Europees marktleider in ontwikkeling en levering van glasvezelmodems. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in de beginjaren moest de start-up soms vechten voor zijn voortbestaan. Aanvankelijk deden ze vooral consultancy-opdrachten, tot ze door twee pilot-projecten in 2003 en 2004 op een lumineus idee kwamen: de eigen ontwikkeling en productie van een modem speciaal voor glasvezel. Genexis viert inmiddels zijn vijftiende verjaardag.

CEO en mede-oprichter Gerlas van den Hoven

Met de BOM als een van de belangrijkste financiers, kon Genexis vanaf 2004 aan zijn glasvezelmodem beginnen. Na een aantal beginjaren met ups en downs begon het bedrijf vanaf 2006 razendsnel te groeien. Nu is het de grootste ontwikkelaar en leveranciers van ‘fibre-to-the-home equipment’ van Europa, met 85 man in dienst van wie de helft zich volledig wijdt aan research & development. Naast het hoofdkantoor in Eindhoven heeft Genexis ook vestigingen in Duitsland, India en Zweden. Een interview met CEO en mede-oprichter Gerlas van den Hoven.

Wat is er zo bijzonder aan een glasvezelmodem?

“Het data-hoofdnetwerk is in Nederland inderdaad volledig van glasvezel. Maar dat geldt niet voor het laatste stukje van de verbinding: van de straatkast naar huizen en gebouwen. Dat is in Nederland meestal nog koper of coax. Het is ook het duurste stukje om volledig door glasvezel te vervangen. Slechts twee miljoen Nederlanders hebben wel glasvezel tot in de woning. In zo’n geval heb je een speciaal glasvezelmodem nodig dat de data draadloos – meestal vanuit de meterkast – naar de rest van het huis stuurt. Wij zijn heel goed in de techniek daarachter, maar ook in vormgeving en bedieningsgemak van zulke glasvezelmodems.”

De grootste in Europa

“Doordat we in 2003 als eersten zagen dat deze markt groot zou gaan worden. Toen besloten we: wij gaan naast consultancy-opdrachten zo’n glasvezelmodem ontwikkelen. We schreven een businessplan en klopten daarmee aan bij de BOM.” De BOM keurde het businessplan in eerste instantie af. Ze begrepen niet wat wij deden. En zoiets uitleggen op papier werkt niet. Toen zijn we mensen erbij gaan betrekken die zowel de technische als businesskant begrepen. Twee mensen uit de glasvezelwereld waren bereid ons ook te financieren, net als Simac Electronics en een andere professionele investeerder. Daarmee konden we de BOM wel overtuigen: het Technostartersfonds Zuidoost participeerde vanaf 2004 in Genexis. BOM hielp ons ook enorm op zakelijk gebied. Met deze groep financiers hadden we een unieke club met een prachtige rolverdeling. De aandeelhoudersvergaderingen bestonden uit vijf personen namens de financiers en twee van Genexis. Daar voerden we heel goede gesprekken. Er was een sterke groepsdynamiek, we versterkten elkaar echt. Toch gingen we eind 2005, begin 2006 door een moeilijke tijd. Een paar projecten gingen niet door. Ook toen hadden we enorm veel aan onze financiers waaronder de BOM. Ze stelden ons gerust dat moeilijke tijden erbij horen, dat ze alle vertrouwen in ons hadden. Dat heeft ons zo geholpen. Vervolgens haalden we een grote opdracht binnen en begon de boel echt te lopen.”

Ambities

Genexis wil wereldwijd de grootste worden in fibre-to-the-home equipment. In 2012 heeft Genexis een dochter van de Zweedse broadband provider PacketFront overgenomen. Daarbij investeren ze zwaar in R&D, onder meer via hun afdeling in India. Al groeit de markt voor glasvezelmodems in Nederland momenteel nauwelijks, elders in de wereld wel. Zo verwacht Genexis de komende jaren in Duitsland snel te groeien.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics