VDL Groep schakelt op van bussenbouwer naar procesleverancier.

0

VDL Groep te Eindhoven en Scholt Energy Control te Valkenswaard hebben onlangs een bedrijf, te weten V-Storage, opgericht dat zich volledig richt op innovaties op het gebied van energieopslag. Vanwege de omschakeling naar elektrisch busvervoer ontstaan voor zowel de busfabrikant als de energieleverancier voor de zakelijke markt nieuwe uitdagingen en kansen. De krachten van beide bedrijven op het gebied van energieopslag worden vanaf nu gebundeld in V-Storage.

mennoVDL Enabling Transport Solutions (VDL ETS) en Scholt Energy Services, de innovatietakken van beide bedrijven, gaan onder andere oude batterijen van bussen hergebruiken om daarmee grote batterijsystemen te vormen voor energieopslag. Door deze batterijen strategisch op te laden – bijvoorbeeld als op zonnige, windrijke dagen veel elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en windmolens – wordt optimaal gebruik gemaakt van de volatiliteit van de energiemarkt. Een overschot aan (goedkope) stroom wordt namelijk opgeslagen voor momenten dat het aanbod lager is (en de stroom duurder). De op gunstige momenten opgeslagen elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om elektrische bussen op te laden en dient daarnaast als reservecapaciteit om pieken in de stroomvraag op te vangen.

De batterij draagt op die manier bij aan de handhaving van de balans op het Nederlandse hoogspanningsnet. Vanwege de forse groei van hernieuwbare energie wordt het stroomaanbod namelijk onvoorspelbaarder. Door schommelingen in de productie van met name wind- en
zonne-energie wordt het steeds moeilijker om de balans op het net te handhaven. Batterijen zullen daarom een belangrijke rol gaan spelen. Bij een piek in de stroomvraag kan namelijk direct een beroep worden gedaan op batterijen. Anderzijds kan een overschot aan duurzame elektriciteit juist worden opgeslagen in een batterij. Door overschotten aan hernieuwbare energie op te slaan in batterijen wordt een kostbare uitbreiding van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk voorkomen.

Door de capaciteit van de batterij beschikbaar te stellen aan het landelijke elektriciteitsnetwerk worden vervuilende traditionele centrales – die worden opgeschakeld bij een toenemende vraag naar stroom – op termijn overbodig. De batterijen dragen op die manier ook bij aan de verduurzaming van het energieverbruik.

Eerste batterij van V-Storage
De eerste batterij van V-Storage wordt nog dit jaar geplaatst op het terrein van VDL ETG in Eindhoven. VDL Groep en Scholt Energy Control verwachten daarna het aantal batterijen en de toepassing daarvan snel uit te breiden. Het elektrisch vervoer (e-mobility) in Nederland zal de komende jaren een grote vlucht nemen. Zo moeten alleen al in de regio Eindhoven alle bussen in het openbaar vervoer in 2020 op elektriciteit rijden. V-Storage kan daardoor een grote bijdrage gaan leveren aan de toepassing van energieopslag voor het elektrisch vervoer in Nederland.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics