Keensight Capital koopt meerderheidsbelang in Symeres van Gilde Healthcare.

0

Keensight Capital, een private equity investeerder op het gebied van pan-Europese Growth Buyout investeringen, heeft overeenstemming bereikt over de verwerving van een meerderheidsbelang in Symeres, naast het huidige management. Symeres is een toonaangevende Europese “Contract Research Organization” (CRO) en “Contract Development and Manufacturing Organization” (CDMO) op het gebied van geneesmiddelenonderzoek. Keensight Capital neemt het meerderheidsbelang in Symeres over van het private equity fonds van Gilde Healthcare, de Europese investeerder gespecialiseerd in de gezondheidszorg.

Symeres is één van de grootste Europese CRO’s en CDMO’s en levert R&D-diensten op het gebied van geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling aan farmaceutische en biotechnologische bedrijven over de hele wereld. De gespecialiseerde diensten omvatten onder andere geïntegreerde synthese en optimalisatie van kleine moleculen, complexe synthetische chemie, routeverkenning en -optimalisatie tot GMP-productie, vaste-stofchemie en ADME-Tox-diensten.

Symeres, met hoofdvestiging in Nederland, heeft meer dan 500 medewerkers in dienst, waaronder een groot aantal gepromoveerde wetenschappers, die werkzaam zijn in zes vestigingen verspreid over Nederland, Tsjechië, Finland en Zweden en een verkoopkantoor in de VS. Tijdens de afgelopen decennia kende het bedrijf dubbelcijferige zelfstandige groei, aangevuld met enkele strategische overnames. In 2021 verwacht Symeres een omzet van meer dan 70 miljoen euro te behalen.

Keensight Capital zal het managementteam (onder leiding van medeoprichters Dr. Eelco Ebbers, Dr. Frank Leemhuis, en CFO Guillaume Jetten) ondersteunen in haar groeistrategie gericht op organische groei en bolt-on acquisities, terwijl het bedrijf tegelijkertijd haar klanten zal blijven voorzien van de hoogwaardige services waar Symeres in de sector bekend om staat.

Dr. Eelco Ebbers, medeoprichter en CEO van Symeres, zegt: “We zijn erg enthousiast om verder te bouwen op wat we de afgelopen 20 jaar bij Symeres hebben gecreëerd, inclusief de gerealiseerde groei en overnames sinds 2017 met Gilde Healthcare. Het is onze ambitie om het best-in-class, meest innovatieve, op kleine moleculen gerichte Europese bedrijf te zijn voor geïntegreerde ontwikkeling van geneesmiddelen, van zogenaamde “hit finding” tot “klinische proof-of-concept”. Met de investering van Keensight Capital willen we onze dienstenportefeuille op het gebied van geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling verder uitbreiden. We geloven dat de sectorkennis van Keensight Capital en het wereldwijde bereik een grote aanwinst zullen zijn voor de ontwikkeling van ons bedrijf. We zijn ervan overtuigd dat ons gezamenlijke inzet zal leiden tot een nog beter aanbod voor onze klanten in de farmaceutische en biotechnologische industrie.”

Rafael Natanek, Partner bij Gilde Healthcare, zegt: “Gilde Healthcare heeft een actieve rol gespeeld in de internationale uitbreiding van Symeres, door de fusie van Mercachem met Syncom in 2017 en de daaropvolgende overnames zoals Alcami Weert en Admescope. We zijn er trots op dat we Symeres samen met het managementteam hebben kunnen laten uitgroeien tot het toonaangevende bedrijf dat het vandaag is. Deze mooie overeenkomst met Keensight Capital is een bewijs van het succes van Symeres. Wij hebben er alle vertrouwen in dat Keensight Capital de verdere uitbreiding van de onderneming en haar diensten- en klantenaanbod zal faciliteren. Wij wensen Symeres, de medewerkers, en Keensight Capital het allerbeste toe bij de voortzetting van de groei.”

Amit Karna, Partner bij Keensight Capital, voegt hieraan toe: “We zijn verheugd om in een zo bekend en hoog aangeschreven CRO & CDMO te investeren. Elke dag werken de mannen en vrouwen van Symeres aan baanbrekend onderzoek om medische ziekten waar nog geen oplossing voor is, te helpen behandelen en complexe problemen in het productieproces voor geneesmiddelen op te lossen. Onder het sterke leiderschap van medeoprichters Eelco en Frank, en geweldig aangevuld door Guillaume, zijn we ervan overtuigd dat Symeres haar felbegeerde positie als preferente onderzoekspartner verder zal uitbouwen.”

Symeres is een toonaangevende middelgrote Europese Contract Research Organisatie voor geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling. Met meer dan 500 werknemers op zes locaties (Groningen, Nijmegen en Weert in Nederland, Praag in Tsjechië, Oulu in Finland en Södertälje in Zweden), evenals een verkoopkantoor in de VS, biedt het bedrijf best-in-class oplossingen voor geneesmiddelenonderzoek en -ontwikkeling voor kleine moleculen. De R&D diensten strekken zich uit van het identificeren van een preklinische hit tot de levering van de actieve farmaceutische ingrediënten van geneesmiddelen in de vroege klinische fase. Symeres combineert een diepgaande wetenschappelijke kennis met creativiteit en probleemoplossend vermogen om hoogwaardige kwaliteitsresultaten te leveren waar klanten om vragen.

Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Gilde Healthcare is een gespecialiseerde investeerder in de gezondheidszorg met €1.4 miljard onder beheer in twee aparte fondsstrategieën: Private Equity en Venture & Growth. Het Private Equity fonds van Gilde Healthcare neemt deel in winstgevende Europese bedrijven in de gezondheidszorg met een primaire focus op de middenmarkt in Benelux en Duitstalige landen. Het Private Equity fonds is gericht op zorgverleners, toeleveranciers van medische producten en dienstverleners actief in de zorgsector. Het Venture & Growth fonds van Gilde Healthcare investeert in medische technologie en nieuwe geneesmiddelen in Europa en Noord-Amerika.

Keensight Capital, één van de toonaangevende Europese Growth-Buyout investeerders, zet zich in om ondernemers te ondersteunen bij het implementeren van hun groeistrategieën. Het team van doorgewinterde professionals van Keensight Capital maakt al 20 jaar gebruik van hun kennis van investeringen en groeisectoren om voor de lange termijn te investeren in winstgevende bedrijven met een groot groeipotentieel en een omzet tussen € 10 miljoen en € 300 miljoen. Op basis van zijn expertise in de sectoren Technologie en Gezondheidszorg identificeert Keensight Capital de beste investeringsmogelijkheden in Europa en werkt het nauw samen met managementteams om hun strategische visie te ontwikkelen en te realiseren.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.