Van Weele(PMI): Groei Nederlandse industrie zet door.

0

arjan van weele 2Reactie van  prof dr Arjan van Weele op de NEVI Purchasing Managers’ Index september 2016

Op grond van de laatste cijfers kunnen we niet anders concluderen dan dat de groei in de Nederlandse industrie doorzet. De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) registreerde in september een waarde van 53.4 tegenover 53.5 een maand eerder (een waarde > 50 wijst op toename van de industriële bedrijvigheid; een waarde < 50 op afname).

Daarmee ligt deze belangrijke economische indicator nu al 38 maanden onafgebroken boven de kritische waarde van 50. Een ongekende luxe. De goede resultaten over september werden veroorzaakt door een verder aantrekken van zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag naar consumptie artikelen en halffabrikaten.

De betere orderpositie vertaalde zich in verhoogde productievolumes en, zij het beperkt, een hogere vraag naar personeel. De lichte inkoopinflatie (van met name staal en metaalprodukten) vertaalde zich nog niet in hogere verkoopprijzen. Industriële bedrijven hielden hun verkoopprijsniveaus vrijwel gelijk aan die van vorige maand. Dit rechtvaardigt de verwachting dat de industrie dit jaar goed gaat uitluiden.

PMI Duitsland groeit van 53,6 naar 54.3 in september

En hoe doet de Nederlandse industrie het ten opzichte van het buitenland? De PMI in China kwam uit op 50.1 (vorige maand: 50.0), terwijl die van de Eurozone 52.6 (vorige maand: 52.9) scoorde. De PMI van Duitsland kwam over september uit op 54.3 (vorige maand: 53.6). Kortom: het economische beeld voor de Nederlandse industrie nu en in de nabije maanden is uitstekend. Reden waarom ik mijn rapportcijfer handhaaf op een 8.0.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics