Vanderlande komt in Japanse handen

0

Toyota Industries Corporation (TICO) heeft een overeenkomst getekend om Vanderlande over te nemen van NPM Capital. De investeringsmaatschappij, onderdeel van SHV Holdings, was sinds 1988 aandeelhouder. Zowel de Raad van Commissarissen, de Raad van Bestuur als de Ondernemingsraad van Vanderlande hebben ingestemd en hun goedkeuring verleend aan de transactie.
Vanderlande is wereldmarktleider in efficiënte logistieke procesautomatisering op luchthavens en voor pakketdiensten, en een toonaangevende leverancier voor distributiecentra. Na de overname blijft Vanderlande als zelfstandige entiteit van TICO onder de bestaande naam en huisstijl opereren. Vanderlande zal alle huidige activiteiten vanuit dezelfde wereldwijd verspreide locaties onverminderd voortzetten, aldus het persbericht van Vanderlande. Vanderlande’s Remo Brunschwiler, net een paar weken (sinds 1 februari) jl. CEO van de Veghelse onderneming, zegt in een toelichting: ‘Vanderlande is verheugd te worden overgenomen door zo’n succesvolle, strategische partner. De financiële kracht van TICO zal ons bedrijf kunnen helpen onze strategie gericht op duurzame winstgevende groei voort te zetten’, aldus de Zwitser.

De aankoop van Vanderlande is kenmerkend voor de strategische ambities van TICO om haar positie in de geautomatiseerde material handling markt te versterken. Dit sluit ook aan bij de recentelijk aangekondigde uitbreiding in Noord-Amerika door de aankoop van Bastian Solutions LLC, dat TICO’s wereldwijde toonaangevende positie voor totaaloplossingen in material handling verder ondersteunt.
Vorig jaar vierde het Japanse bedrijf haar 90-jarig bestaan (1926-2016) en aan het einde van het boekjaar 2016 (per 31 maart 2016) is het aantal medewerkers gegroeid tot 51.458. In datzelfde boekjaar bedroeg de omzet € 16,8 miljard, waarvan het segment material handling oplossingen zo’n 45% voor haar rekening neemt. TICO is als heftruckfabrikant sinds 2002 wereldmarktleider en al 50 jaar de grootste op de Japanse markt.
Managing Officer van TICO en aangewezen voorzitter van Vanderlande’s Raad van Commissarissen, Norio Wakabayashi, zegt: ‘Vanderlande vult TICO’s huidige aanbod aan met een volledig assortiment van geïntegreerde logistieke automatiseringssystemen. Daarbij hebben we een sterke strategische match. Denk aan onze verkoop- en servicenetwerken. Na de overname hebben we in bijna alle markten een nog sterkere wereldwijde dekking.’
Managing Director van NPM Capital, Bart Coopmans, voegt daaraan toe: ‘Vanaf het begin in 1988 heeft NPM Capital met Vanderlande een lange termijn investeringshorizon voor ogen gehad. Gedurende deze periode hebben we de investeringen in de organisatie en technologische capabilities ondersteund, en deze investeringen hebben geleid tot Vanderlande’s huidige wereldwijd leidende marktpositie in de verschillende marktsegmenten. Nu Vanderlande die positie heeft bereikt, is het met Toyota aan boord als sterke strategische aandeelhouder klaar voor de volgende groeifase.’

De transactie wordt onderworpen aan de gebruikelijke goedkeuringen van toezichthouders en de closing wordt in het tweede kwartaal van 2017 verwacht.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics