Holst Centre is verzekerd van voldoende financiering de komende jaren.

0

holst3De onafhankelijke R&D organisatie Holst Centre is voor de komende jaren verzekerd van voldoende publieke financiering. Het ministerie van Economische Zaken, topsector High Tech Systemen & Materialen, de provincie Noord Brabant en TNO hebben daarbij de handen ineen geslagen. Hierdoor kan de R&D-organisatie, samen met het bedrijfsleven, verder gaan met  de ontwikkeling van draadloze sensoren en flexibele elektronica. Gezamenlijk investeren zij de komende 2 jaar 6 miljoen Euro,  bovenop de reeds toegezegde middelen uit de EZ begroting. Op maandag 5 september ondertekenden de betrokken partijen de financieringsovereenkomst in het Holst Centre op de High Tech Campus in Eindhoven. 

Jos Keurentjes (RvB TNO) toonde zich namens imec, de Vlaamse partner in het Holst Centre, en TNO dankbaar voor de steun die deze partijen aan het Holst Centre verlenen. “Door gezamenlijk te investeren in open innovatie en de bedrijven en publieke instellingen die elkaar daar vinden, zijn de Nederlandse bedrijven weerbaarder en sterker in de wereldwijde concurrentie”, aldus Keurentjes.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken stelde dat tot het moment dat R&D projecten van Holstholst oled Centre kunnen oogsten, publieke financiering nodig blijft. Om die reden hebben de partijen de handen ineen geslagen voor een overbruggingsfinanciering voor 2017 en afspraken gemaakt die voor de komende jaren de voortgang van Holst Centre garandeert. De ondertekening vandaag van het convenant waarin deze afspraken zijn vastgelegd, is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Een samenwerking met een gewenst hefboomeffect waardoor de bijdrage van de industrie verder zal toenemen tot een niveau waarbij de publieke middelen minder dan 50% van de totale begroting zullen bedragen.

Holst Centre belangrijk voor de regio

Ook gedeputeerde Bert Pauli is blij dat de betrokken partijen vandaag een nieuwe financieringsovereenkomst hebben gesloten: ‘Holst Centre kan daardoor ook de komende jaren Brainport versterken. Topkennisinstituten als Holst maken het voor bedrijven van over de hele wereld aantrekkelijk om in de regio te investeren of zich er te vestigen’.

holst 7Draagbare sensoren, flexibele elektronica, OLED verlichting en displays.

Voorafgaand aan de ondertekening presenteerden partners van Holst Centre de producten die zij de afgelopen jaren in samenwerking met het instituut hebben ontwikkeld. Bijvoorbeeld: draagbare sensoren voor de monitoring van lichaamsfuncties en omgevingsparameters, maar ook flexibele elektronica voor gezondheidstoepassingen en duurzame producten, zoals OLED verlichting en displays.

Financiering van innovatief onderzoek

Holst Centre is in 2005 opgericht door imec en TNO en focust op draadloze sensoren en flexibele elektronica. Bedrijven uit de regio maar ook ver daarbuiten maken graag gebruik van de kennis en technologie van het centrum op de High Tech Campus. Via de samenwerking met de internationaleholst 4 multinationals wordt industrieel leidend onderzoek toegankelijk voor lokale spelers en startups, op die manier wordt meer bedrijvigheid in de Nederlandse hightech markt gecreëerd.

De publieke partners van Holst Centre maakten eerder al afspraken over de financiering vanaf 2019. Nu zijn de partners ook overeengekomen hoe zij het onderzoek in 2017 en 2018 financieren.

De betrokken partijen brengen gezamenlijk 6 miljoen bijeen voor additionele financiering van Holst Centre voor de komende 2 jaar, waarbij TKI HTSM 1 miljoen, het Ministerie van Economische Zaken 1,5 miljoen , de Provincie Noord-Brabant 2 miljoen en TNO 1,5 miljoen ter beschikking stellen.

Sinds de oprichting is veel kennis opgebouwd bij Holst Centre. De komende jaren zullen bedrijven innovaties van het kennisinstituut steeds vaker toepassen in marktproducten die bij kunnen dragen aan het verlagen van de kosten van ouderenzorg, verduurzaming van de energievoorziening en verbeteren van processen in de maakindustrie.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics