De terugkeer van omzetgroei voor de industrie

0

Casper Burgering, Senior Sector Econoom Industrie & Industriele Metalen. Foto ABNAMRO

Sinds begin dit jaar is de omzetgroei in de industrie geaccelereerd. En dat is een opsteker. Want in de periode 2012 tot 2016 is de jaarlijkse totale omzet niet meer gegroeid, waarbij 2016 een dieptepunt was met een krimp in de totale omzet van 2,9%. Het ziet er naar uit dat in 2017 dit beeld kantelt, aangezien in januari de omzet toenam met 11,5% j-o-j en in februari met 7,2% j-o-j. Dergelijke groeicijfers leggen uiteraard een goede basis voor de rest van dit jaar.

Optimisme in industrie over de bedrijfsactiviteit in tweede kwartaal

Veel ondernemers blijven positief gestemd. Het sentiment over de activiteit en het economisch klimaat in de komende 3 maanden is optimistisch. In bijna alle branches gaan veel ondernemers uit van een toename in de output. Ook verwachten zij een verdere toename in afzetprijzen.

Goederenexport tot en met februari met 13% op jaarbasis toegenomen

De goederenexport is 2017 goed van start gegaan, met een gemiddelde groei van 13% j-o-j. In januari neemt de export een vlucht en groeit met 15% j-o-j. Dit is de sterkste toename van de export sinds mei 2011. In februari zwakt het groeitempo licht af naar 12% j-o-j. Groei zal de komende jaren vooral over de grens te vinden zijn, maar niet elk bedrijf heeft de capaciteit om in te zetten op dit groeipotentieel. De echt kleine bedrijven missen vaak het netwerk, het ontbreekt hun aan marktkennis en de organisatie is er veelal niet op ingericht. Andere barrières zijn bijv. tijdgebrek, taal- en cultuurverschillen en onvoldoende kennis van de wet- en regelgeving in het buitenland. Onbekendheid met de exportmarkt is wellicht het grootste euvel.

Industriële ondernemers positiever over het aantal vacatures

Industriële ondernemers houden ook vertrouwen in de arbeidsmarkt, zeker gezien de aantrekkende bedrijfsactiviteit. In maart 2017 zet de vacature-indicator in de industrie zijn opwaartse beweging door en evenaart daarmee zijn positie van begin 2011. Onder invloed van trends in de export, de stand van veel sentimentsindicatoren en de groeiprognoses in de eurozone krijgen steeds meer ondernemers vertrouwen in de groei van het aantal vacatures. De PMI op werkgelegenheid zwakt iets af in maart, maar blijft op een relatief hoog niveau. De index staat ruim in de expansiefase (> 50 indexpunten) en dat duidt op vertrouwen. De groei in het aantal uitzenduren is in het eerste kwartaal 9% op jaarbasis. Met name de sterke toename van de verwachting over personeelssterkte in de komende 3 maanden is opvallend. Gezien de orderportefeuilles zal de behoefte aan personeel groot blijven.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics