Technologische industrie groeit verder door na topjaar 2017

0

Na een ongekend goed 2017 (productiegroei +9,5%) groeit de technologische industrie in 2018 naar verwachting verder door, zij het in een lager tempo (+4,0%). De hightechindustrie (+4,5%) en automotive industrie (+9%) zijn ook in 2018 de aanjagers van de groei.

Sterke groei eindfabrikanten in machinebouw en automotive industrie

Met een productie van circa € 122 miljard en een aandeel van circa 40% is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. De sector profiteert sterk van de solide groei in de eurozone in 2017 en 2018. Ook is de sector relatief goed aangesloten op groeimarkt Azië en profiteert de sector van een aantal groeiende productmarkten, zoals automotive en de halfgeleiderindustrie. De hoogste groei binnen de sector komt dan ook vanuit de hightechindustrie (+4,5%) en automotive industrie (+9%).

Toeleveranciers groeien mee

In het kielzog van de eindfabrikanten (OEM-ers) groeit ook de toeleverende sector. De metaalsector groeit naar verwachting met 2% in 2018, na 3% groei in 2017. Deze sector profiteert ook van groei in de bouw. De kunststofindustrie heeft een wat hoger groeipad te pakken (+2,5%), mede als belangrijke leverancier van verpakkingen aan de voedingsindustrie.

Groei sector belangrijk voor dienstverleners

De technologische industrie koopt veel in buiten de eigen sector, bijvoorbeeld bij dienstverleners zoals transporteurs, accountants, banken of schoonmaakbedrijven. In 2017 gaat het naar schatting om € 18 miljard. Daarmee is groei van deze sector dus ook breder belangrijk voor de economie. Er liggen kansen voor de sector in de groeiende vraag naar onder meer food & agri-technologie, medische technologie en de halfgeleiderindustrie.

Uitdagingen om groeimotor te blijven

Om succesvol te blijven kent de sector een aantal grote uitdagingen. Zo raakt de energietransitie een aantal belangrijke afzetmarkten van de technologische industrie, vooral de automotive (brandstofmotoren) en energiesector. Een andere grote uitdaging is het vinden van goed personeel. Om de hogere groei structureel vast te houden zijn tot 2030 circa 120.000 nieuwe mensen nodig. Lees meer over de kansen en uitdagingen richting 2030 in de publicatie My Smart Industry.
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics