Brain Computer Interfacing (BCI): Proeftuin gaat over het gedrag en de prestaties van mensen in een stressvolle omgeving

0

Een proeftuin waar samengewerkt wordt aan verbeterde voetzorg, een proeftuin voor het testen van computerprogramma’s die menselijk gedrag analyseren en een cluster dat ondernemers stimuleert om samen duurzaam te innoveren. Deze drie projecten ontvangen samen ruim € 900.000.

Menselijk gedrag meten

De Universiteit Twente gaat, samen met enkele ondernemingen uit Overijssel en Gelderland, een proeftuin starten voor Brain Computer Interfacing (BCI), bijvoorbeeld voor het meten en beïnvloeden van werkdruk en het optimaliseren van samenwerking in complexe en stressvolle situaties. Voor deze BCI-proeftuin, gevestigd in het BMS Lab op de campus, werkt de UT samen met Thales, Artinis Medical Systems, VidiNexus en Noldus Information Technology. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Operationeel Programma Oost-Nederland.

dr.ir. Jan-Willem van ’t Klooster directeur van het BMS Lab

Brain Computer Interfaces (BCI’s) leggen de connectie tussen de signalen in onze hersenen en computersystemen. Computers leren zo van ons brein en omgekeerd. BCI’s worden bijvoorbeeld al toegepast in de medische wereld, waar hulpmiddelen van patiënten rechtstreeks vanuit het brein worden aangestuurd. Tegelijk is kunstmatige intelligentie en deep learning sterk in opkomst. Dat is ook waar het nieuwe project zich op richt. Het zal projecten omvatten die gaan over mentale werkdruk en samenwerking, en over manieren om de druk te verlichten. Daarnaast staat de BCI-proeftuin open voor bedrijven die willen verkennen wat de technologie voor hen kan betekenen. De fysieke locatie van de BCI-proeftuin is het BMS Lab van de faculteit Behavioural, Management and Social sciences, in gebouw Cubicus op de UT-campus. Onderzoeksgroepen uit verschillende UT-faculteiten dragen bij aan het onderzoek, zoals de groep Data Science van prof Raymond Veldhuis en de groep Data Analytics van prof Bernard Veldkamp. Projectleider is dr.ir. Jan-Willem van ’t Klooster, die ook het BMS Lab leidt.

Werkdruk en samenwerking

De eerste projecten in de nieuwe proeftuin gaan over het gedrag en de prestaties van mensen in een stressvolle omgeving. Met verschillende meettechnieken, zoals EEG, eye-tracking en bewegingssensoren zal de werkbelasting worden gemeten. Kunnen we, via interactieve beeldschermen, vervolgens content aanbieden die de werkdruk verlaagt? Behalve van één persoon, willen de projectpartners ook weten hoe verschillende personen tegelijk functioneren, in bijvoorbeeld een Command & Control omgeving. Tijdens een deel van de tests, moeten de proefpersoon in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kunnen werken. Een draagbare meettechniek zoals functional near-infrared spectroscopy (fNIRS) of een draagbaar EEG-systeem maken dit mogelijk: je kunt de hersensignalen meten zonder dat je vast zit aan een bundel kabels.

Hightech voetenzorg

Het proeftuinproject ‘Hightech Voetenlab’ wil de zorg en producten voor mensen met aandoeningen aan de voeten, enkels, knieën en of heupen verbeteren. Door middel van experimentele ontwikkeltrajecten worden prototypen van nieuwe producten en diensten onder reële omstandigheden getest. Hierbij wordt er fysiek samengewerkt door zorggebruiker, zorgverlener, zorgonderzoeker en zorginnovator. Door de koppeling tussen wetenschappelijke onderbouwing en toepassing in de praktijk wordt gewerkt aan praktische toepassingen en productontwikkeling, waardoor een patiënt in de toekomst beter en sneller geholpen is. Het consortium Groepspraktijk Ed Wender (Hengelo OV), Jensuboris Vastgoed (Hengelo OV), Schuurman Schoenen (Borculo), Galileo 2000 (Enschede), PLT Products (Haaksbergen) ontvangt € 200.332 subsidie. De totale kosten bedragen € 462.287.

Duurzame innovaties mkb

Het Cluster en netwerkproject Generation-E 2.0 richt zich op het versterken van de innovatiekracht van mkb-ondernemingen. Het gaat hierbij om innovaties op het gebied van duurzame gebouwen, mobiliteit, infrastructuur, verminderen van schadelijke stoffen en het opwekken en opslaan van duurzame energie. Het cluster wil de innovaties stimuleren en faciliteren door kennis en kunde te bundelen en te delen met de betrokkenen. Daarnaast wil men bedrijven met elkaar in contact brengen en meedenken. De bijna twintig kennispartners uit de regio die zijn aangesloten bij dit cluster worden aan begeleidingsteams gekoppeld. Ze investeren daarmee eigen tijd in het netwerk. De partners Stichting Generation E. (Arnhem) en Industriepark Kleefse Waard (Arnhem) ontvangen € 271.773 subsidie. De totale kosten bedragen € 543.547.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics