Staatssecretaris Mona Keijzer opende, op de Hannover Messe, Nederlands Fieldlab Technologies Added

0

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft vandaag op de Hannover Messe het Smart Industry Fieldlab Technologies Added officieel geopend. Zij deed dat door het officiële fieldlab-schildje te overhandigen met een Virtual Reality handschoen aan Rob Goossens, de nieuwe CEO van Technologies Added.

Fieldlabs zijn praktijklocaties waarin bedrijven en kennisinstellingen samen experimenteren met innovatieve smart industry-concepten, waarbij digitalisering een belangrijke rol speelt. Nederland telt inmiddels 32 fieldlabs, die landelijk worden gecoördineerd vanuit de nationale Smart Industry Agenda.

Hydraloop International, systemen om water binnenshuis te recyclen

Technologies Added
Om het predicaat ‘Smart Industry Fieldlab’ te mogen voeren, moet er worden gewerkt aan radicale innova-ties. Technologies Added heeft zichzelf op de kaart gezet als de eerste gedeelde (‘shared’) Smart Factory in Nederland. Technologies Added biedt daarmee een aantrekkelijk alternatief voor productie in eigen huis of het uitbesteden van productie naar toeleveranciers in lagelonenlanden.

Technologies Added, dat is ontstaan als doorstart van Philips Emmen op initiatief van de investeringsmaat-schappij Chezz Partners en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), is het derde Fieldlab in Noord-Nederland. Eerder ontvingen 5Groningen en het consortium Region of Smart Factories het felbegeerde predicaat. Het Smart Industry Fieldlab Technologies Added wordt ondersteund door de Provincie Drenthe, de Gemeente Emmen en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De staatssecretaris overhandigde het fieldlab-schildje aan Rob Goossens, die per 1 mei begint als CEO van Technologies Added. Rob Goossens was voorheen als vice president van Fokker Technologies lange tijd verantwoordelijk voor de Fokker fabriek in Hoogeveen. Rob Goossens is een bekend gezicht in de Noordelijke maakindustrie. Hij was onder andere voorzitter van het grote noordelijke innovatieprogramma “Re-gion of Smart Factories” en lid van de Noordelijke Innovation Board.

Arthur Valkieser

Hardwarefabriek voor Startups
Technologies Added is populair bij startups. Twee daarvan waren aanwezig bij de opening in Hannover. De Virtual Reality handschoen die bij de opening werd gebruikt komt van Sense Glove uit Delft, dat vanuit Technologies Added in Emmen gaat produceren. Ook Arthur Valkieser van startup Hydraloop International (systemen om water binnenshuis te recyclen) was aanwezig: “Nederland telt veel incubators voor startups,
maar nog geen locatie waar startups ook goed hun hardware kunnen maken. Technologies Added voorziet daarmee in een grote behoefte.”

Marc Hendrikse

Samen produceren
Ook Marc Hendrikse, het boegbeeld van de Topsector Hightech Systems, nam deel aan de opening. “Het is belangrijk dat bedrijven op het gebied van high tech productie meer gaan samenwerken. Nederland heeft twee initiatieven die daarin een voortrekkersrol spelen. Dat zijn Brainport Industry Campus in Eindhoven rond high tech machinebouw en Technologies Added in Emmen op het terrein van seriematige productie in hogere volumes. Dit zijn veelbelovende initiatieven die belangrijk zijn voor de toekomst van de maakindustrie, en navolging zullen krijgen.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics