SoundEnergy en VDL Energy Systems schalen samen thermo-akoestische koeltechnologie op.

0

De Twentse bedrijven SoundEnergy en VDL Energy Systems hebben vandaag een samenwerking aangekondigd om de baanbrekende thermo-akoestische koeltechnologie van SoundEnergy verder op te schalen. VDL Energy Systems gaat SoundEnergy ondersteunen met advies, engineering en productie.

Foto SoundEnergy

 Opschaling naar koelvermogen van 200kW

Het doel van de samenwerking is om de huidige THEAC25 op te schalen naar een THEAC-200, een modulaire restwarmte koelunit met een koelvermogen van maar liefst 200kW. De THEAC-200 is tevens stapelbaar tot een megawatt vermogen om de benodigde capaciteit te bereiken binnen de maritieme industrie alsmede grootschalige industriële toepassingen te bedienen.

 Brandstofbesparing en emissieverlaging

De technologie van SoundEnergy kan rekenen op serieuze belangstelling uit de maritieme industrie vanwege de brandstofbesparingen (diesel), het verlagen van emissies in de scheepvaart en de bijdrage aan een significante OPEX-reductie voor rederijen. Per unit bespaart de oplossing van SoundEnergy 15.000 ton CO2, 21 ton fijnstof, 175 ton stikstofmonoxide (NOX) en meer dan € 1 miljoen in kostenbesparingen op onderhoud en brandstof.

 Duurzaam en winstgevend

“Het opschalen van onze technologie geeft ons een groot economisch voordeel, omdat we daarmee onze machines met een grote koelcapaciteit tegen een veel lagere kostprijs kunnen produceren dan met onze huidige standaard THEAC-25. Dit resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen en een aantrekkelijke terugverdientijd voor onze klanten. De expertise en ervaring van VDL Energy Systems met engineering en productie is voor ons essentieel om de THEAC-200 te bouwen, een product dat in de behoefte van de maritieme industrie en de grootschalige maakindustrie voorziet,” aldus Jacob Huber, CEO van SoundEnergy.

 “Wij zijn enthousiast over het ondersteunen van SoundEnergy bij het opschalen van hun technologie en het stimuleren van de energietransitie. Wij zien een groot potentieel in de THEAC-200 vanwege de bijdrage in energie- en kostenbesparingen in zowel de maakindustrie als de maritieme sector. De THEAC-200 maakt bedrijven niet alleen duurzamer, maar ook meer winstgevend,” aldus Ivo Wessels, Managing Director van VDL Energy Systems.

SoundEnergy werd in 2015 opgericht en heeft een duurzame machine ontwikkeld die industriële processen met geluidsgolven kan koelen met gebruik van restwarmte. Voor grote fabrieken en schepen kan met de Thermo Acoustic Energy Converter (THEAC) tot 88 procent energie worden bespaard. De machine koelt met aanzienlijk minder elektriciteitsverbruik, zonder (giftig) koelmiddel en is CO2-neutraal. SoundEnergy telt momenteel 9 werknemers en is bezig met een vervolgfinancieringsronde om haar technologie verder op te schalen. 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics