SensInFood onderzoekt gebruik geavanceerde sensoren in voedingsindustrie

0

Met het SensInFood-project is Sirris samen met Flanders’ FOOD op pad om de noden rond sensoren in de voedingsindustrie te begrijpen. We verkennen nieuwe technieken en geavanceerde sensortechnologieën, zoals hyperspectraalbeeldvorming, om zo efficiëntie, kwaliteit en veiligheid in de voedingsindustrie te verbeteren. 

Binnen het SensInFood-project werken we samen met voedingsproducenten, machinebouwers en integratoren om de hindernissen te identificeren en verwijderen, die nu nog vaak bestaan bij de integratie van dergelijke technologieën in industriële processen. Sleutel tot deze integratie is dat de beoogde voordelen praktisch en tegelijk ook economisch haalbaar zijn.

Hyperspectraalbeeldvorming (‘hyperspectral imaging’ of HSI) is een niet-invasieve passieve techniek die ingeburgerd is in teledetectie en afvalrecyclage. Recent komen de voeding- en landbouwsector op als een van de voornaamste toepassingsdomeinen voor HSI. De integratie van een dergelijke sensor komt met zijn eigen problemen. Een vaak gestelde vraag draait om de return on investment van zo’n technologie, aangezien HSI-camera’s nog altijd als duur en niche aanzien worden. Anderzijds beschikken processen al over meerdere sensoren. Logisch dus dat gebruikers zich vragen stellen rond de voordelen van hun bestaande sensordata te combineren als alternatieve aanpak. Aan deze noden komt SensInFood tegemoet door de voordelen en kostenefficiëntie te onderzoeken van het gebruik van bestaande geavanceerde sensoren zoals HSI of de alternatieve soft-sensing benadering die alleen gebruik maakt van bestaande sensoren op een machine.

Wilt u meer weten over het gebruik van sensoren in de voedingsindustrie? Op 22 november organiseren we in het kader van het SensInFood-project een event rond geavanceerde sensoren.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics