RWE en SolarDuck versnellen technologie ontwikkeling en commercialisering van offshore drijvende zonne-energie op schaal

0

RWE en het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om het gebruik van drijvende zonneparken op zee te ontwikkelen. Om de lessen over SolarDuck’s te versnellen drijvende zonnetechnologie gaat RWE investeren in een eerste offshore pilot in de Noordzee. Het project is een eerste stap in de samenwerking en legt de basis voor een groter demonstratieproject aan de Nederlands offshore windpark Hollandse Kust West (HKW). RWE doet een aanbesteding voor dit project en  nam SolarDuck op in zijn bod met een zeer innovatieve combinatie van offshore drijvende zonne-energie met geïntegreerde opslagoplossingen.

  • RWE investeert in de inzet van de grootschalige offshore pilot van SolarDuck in de Noordzee.
  • SolarDuck is geselecteerd als exclusieve leverancier voor offshore drijvende zonne-energietechnologie met geïntegreerde opslag in het bod van RWE op het offshore windpark Hollandse Kust West, Nederland.  
  • RWE en SolarDuck komen overeen om wereldwijd drijvende zonneparken op zee te verkennen en te ontwikkelen

Unieke Offshore Floating Solar-technologie van SolarDuck

De offshore drijvende zonne-energietechnologie, zoals ontwikkeld door SolarDuck, vormt een nieuwe grens voor zonne-energie en biedt een antwoord op de toenemende landschaarste voor de opwekking van hernieuwbare energie. De integratie van offshore drijvende zonne-energie in een offshore windpark is een efficiënter gebruik van oceaanruimte voor energieopwekking (gebruik maken van de ruimte tussen de wind turbines) en zorgt voor synergieën met betrekking tot de bouw en het onderhoud van de centrale voor hernieuwbare energie met meerdere bronnen. Het resultaat is een evenwichtiger productieprofiel dankzij: het complementaire karakter van wind- en zonne-energiebronnen.

Voor het offshoren van zonneparken is een technologie nodig die bestand is tegen ruwe offshore omstandigheden, waaronder hoge golven, harde wind en een corrosieve omgeving. SolarDuck’s uniek, driehoekig platform, dat ‘s werelds eerste certificering heeft ontvangen voor: offshore drijvende zonne-energie van Bureau Veritas, is ontworpen om enkele meters boven het water te drijven, als een tapijt de golven volgen. Houd daarom kritieke elektrische componenten droog en schoon en stabiel, evenals het waarborgen van de integriteit van de half-afzinkbare structuur terwijl het mogelijk maakt veilige werking en minimaal onderhoud.

Sven Utermöhlen, CEO Wind Offshore van RWE Renewables stelt: “RWE is voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om de productie van duurzame energie offshore verder te verbeteren. Wij zijn samen met onze partner het potentieel van drijvende zonne-energie op zee verder onderzoeken  met SolarDuck. Voor landen met lagere gemiddelde windsnelheden maar veel zonnestraling opent dit zich aantrekkelijke kansen. Met de SolarDuck pilot doen we ervaring op met een zeer innovatieve offshore drijvende zonne-energietechnologie. Wij willen bijdragen aan het versnellen van de energie transitie, een positief effect hebben op de mariene ecologie en helpen bij de integratie van energiesystemen. Samen kunnen we echt het verschil maken door de technologie van morgen te gebruiken voor de projecten van vandaag.”

SolarDuck’s CEO Koen Burgers stelt: “De behoefte aan veilige, duurzame en betaalbare energie vraagt ​​om nieuwe en onmiddellijke antwoorden van de industrie in Europa en ook wereldwijd. SolarDuck maakt deel uit van dit antwoord en brengt zonne-energie naar de volgende grens, de oceanen. Presentatie De robuuste technologie van SolarDuck in ruwe Noordzeeomstandigheden stelt ons in staat om de technologie vrijwel overal ter wereld. We zijn erg blij dat we in RWE een . hebben gevonden sterke partner die onze visie deelt om de wereld te elektrificeren met offshore drijvende zonne-energie. ik kijk ernaar uit dat onze organisaties samenwerken om dat te bereiken.”

RWE investeert in grootschalige offshore pilot in de Noordzee

Om de ontwikkeling van de technologie te versnellen, zal RWE investeren in SolarDuck’s full-scale offshore pilot genaamd ‘Merganser’ met een nominale capaciteit van 0,5 MWp in 2023. ‘Merganser’ is zal naar verwachting worden geïnstalleerd voor de kust van Oostende in de Belgische Noordzee en zal van SolarDuck zijn eerste offshore pilot na succesvolle inzet van een inland pilot in Nederland laatste jaar. ‘

Merganser’ zal RWE en SolarDuck belangrijke ervaring uit de eerste hand bieden in een van de meest uitdagende offshore-omgevingen ter wereld. Deze lessen zullen een snellere commercialisering van de technologie vanaf 2023.

SolarDuck geselecteerd om innovatieve oplossing te leveren voor RWE’s bod op Hollandse Kust West
De technologie van SolarDuck opent een nieuwe deur voor zonne-energie, ook in de barre Noordzee omgeving. RWE heeft daarom SolarDuck geselecteerd in haar bod op de Nederlandse aanbesteding voor HKW VII (systeemintegratie). Een winnend bod zal de integratie van een offshore drijvende zonne-energiecentrale realiseren op pre-commerciële schaal met 5 MWp gecombineerd met innovatieve energieopslagoplossingen in het offshore windpark.
Verder bouwend op de samenwerking met project ‘Merganser’ en HKW, RWE en SolarDuck zullen nieuwe kansen verkennen met als doel commerciële offshore drijvende zonne-energie te ontwikkelen parken, zowel stand-alone als hybride. De combinatie van RWE’s leidende wereldwijde marktpositie en de technologische en commerciële vindingrijkheid van SolarDuck vormt de perfecte basis om te versnellen de inzet van deze technologie met hoog potentieel.
RWE als toonaangevende speler in duurzame energie met sterke positie in Nederland

RWE is een toonaangevende wereldspeler in duurzame energie en nummer 2 wereldwijd in offshore wind. Het bedrijf heeft momenteel 18 offshore windparken in bedrijf; het bouwt de Sofia (1.4 GW voor de Britse kust) en Kaskasi (342 MW voor de Duitse kust) windparken, en heeft in totaal van meer dan 10 GW aan offshore windparken in ontwikkeling. RWE is al jaren een partner van de Nederlandse overheid om de energietransitie te bevorderen door te investeren in schoon energie oplossingen. Nederland is een van de belangrijkste markten waar RWE verder wil groeien haar portefeuille hernieuwbare energie. RWE exploiteert momenteel zeven windparken op land in de Nederland met een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 330 MW (naar rato aandeel van RWE), met nieuwe degenen die in ontwikkeling en aanbouw zijn, evenals zonneparken, waaronder de drijvende PV project in Am. Ook RWE werkt aan uitbreiding CO2-vrije flexibele productiecapaciteit en de ontwikkeling van onshore en offshore waterstofprojecten, zoals H2opZee, NortH2 en FUREC om de industrie te helpen CO2 te verminderen.

Link magazine editie juni 2022 | jaargang 24 thema: Hoe slaan we de brug tussen de software- en de hardware-engineers? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

SolarDuck voorziet de wereld van schone zonne-energie door gebruik te maken van state-of-the-art technologie
SolarDuck is een Nederlands-Noors OFPV-bedrijf met sterke wortels in de maritieme industrie. Het bedrijf is ontstaan ​​na een spin-off van Damen Shipyards (de grootste scheepsbouwer in Nederland). Sindsdien heeft SolarDuck onvermoeibaar gewerkt aan de visie om ‘de wereld te elektrificeren met OFPV’. SolarDuck wekt offshore zonne-energie op met zijn unieke, state-of-the-art technologie, die volledig schaalbaar is om te voldoen aan specifieke lokale vereisten, wereldwijd. Het bedrijf biedt een duurzame oplossing om te voldoen aan de wereldwijd stijgende vraag naar: energie, vooral waar de noodzaak van decarbonisatie en beperkte landruimte de oplossing ligt in de oceaanruimte. De technologie van SolarDuck biedt een aantrekkelijke waardepropositie in een breed scala aan gebruikerscases, variërend van eilanden in de zonnegordel tot hybride offshore parken in de Noordzee, inclusief Nederland.
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.