Rotterdam Port Fund investeert in schoonmaakrobot Fleet Cleaner

0

Investeerder Rotterdam Port Fund heeft een belang genomen in Fleet Cleaner, een in Delft gevestigd bedrijf dat met behulp van zelf ontwikkelde robots de huid van zeeschepen ontdoet van aangegroeide algen en ander vuil. Met de deelname in Fleet Cleaner ondersteunt Rotterdam Port Fund verdere groei en internationale uitrol. De schoonmaak van de scheepshuid kan worden uitgevoerd tijdens het lossen en laden in een haven, waardoor geen tijdverlies optreedt. Een ‘schone’ scheepshuid vermindert de weerstand tijdens het varen en heeft dus een gunstig effect op brandstofverbruik en emissies.

De door Fleet Cleaner ontwikkelde robot hecht zich met behulp van magneten aan de scheepshuid en verwijdert met hogedruk waterstralen de aangegroeide algen en ander vuil onder en boven de waterlijn. De verwijderde aangroei wordt meteen opgezogen en verzameld voor verdere milieuvriendelijke verwerking. Fleet Cleaner is in 2018 in Nederland onderscheiden met de Maritime Innovation Award.
Voor het Rotterdam Port Fund past Fleet Cleaner in het investeringsprofiel. ,,Fleet Cleaner draagt bij aan de vermindering van brandstofgebruik van de scheepvaart,’’ zegt Frans van der Harst van het Rotterdam Port Fund. ,,De techniek die wordt gebruik heeft zichzelf bewezen en is klaar voor verdere internationale uitrol.’’
Directeur Alex Noordstrand van Fleet Cleaner is verheugd over de deelname van het Rotterdam Port Fund in Fleet Cleaner. ,,Door de deelname van het Rotterdam Port Fund zijn wij in staat om wereldwijd onze reinigingsdienst uit te rollen en eveneens de capaciteit in onze thuishaven Rotterdam uit te breiden zodat wij nog beter onze bestaande klanten kunnen bedienen.”

Nieuw schip
Fleet Cleaner heeft op donderdag 12 december in Rotterdam haar nieuwe werkschip Thunderbird I in de vaart genomen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst is het schip gedoopt door Vivienne de Leeuw, directeur financiën en informatievoorziening van het Havenbedrijf Rotterdam.
Het Rotterdam Port Fund is een onafhankelijk investeringsfonds, dat investeert in innovatieve en vernieuwende haven gerelateerde bedrijven die een focus hebben op duurzaamheid en energietransitie en die aantrekkelijke marktvooruitzichten hebben. Het fonds is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, NIBC Bank, InnovationQuarter, Koninklijke Doeksen en de Rotterdamse ondernemers Peter Goedvolk en Luc Braams.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics