Robert-Jan Smits volgt collegevoorzitter TU/e Jan Mengelers op.

0

De Raad van Toezicht van de TU Eindhoven (TU/e) heeft Robert Jan Smits en Nicole Ummelen benoemd tot nieuwe leden van het College van Bestuur. Samen met zittend Rector Magnificus Frank Baaijens gaan zij een nieuw sterk team vormen waarmee de TU/e haar positie als internationaal vooraanstaande universiteit verder uitbouwt. Door de benoemingen zorgt de Raad van Toezicht van de TU/e met het oog op de toekomst tijdig voor sterke continuïteit binnen het bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven

Robert-Jan Smits volgt collegevoorzitter Jan Mengelers op, die medio 2019 met pensioen gaat.

Robert-Jan Smits volgt collegevoorzitter Jan Mengelers op, die medio 2019 met pensioen gaat. De opvolging is voorzien in het voorjaar van 2019, afhankelijk van een besluit van de Europese Commissie. Nicole Ummelen volgt per 1 januari 2019 Jo van Ham als vice-voorzitter van het College van Bestuur op. Jo van Ham gaat ook medio 2019 met pensioen.

Smits is voormalig Directeur Generaal Research en Innovatie van de Europese Commissie. In die functie was hij het afgelopen decennium architect van het grootschalige innovatieprogramma Horizon 2020. Hij was verantwoordelijk voor de opzet, de introductie en de uitvoering van het €80 miljard omvattende subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie. Ook heeft hij de aanloop naar het toekomstige innovatieprogramma, Horizon Europe (€100 miljard), gestalte gegeven.

Robert-Jan Smits is ervan overtuigd dat universiteiten een sterkere aansluiting moeten vinden bij de maatschappij en de uitdagingen die daar spelen. In zijn nieuwe rol als voorzitter van het College van Bestuur zal hij daar nationaal en internationaal aandacht voor hebben. Momenteel is hij Special Envoy Open Science bij de EU en heeft hij onlangs het concrete beleidsvoorstel gelanceerd dat ervoor moet zorgen dat in 2020 alle publiek gefinancierde wetenschappelijke publicaties ook publiek beschikbaar zijn (open access).

Robert-Jan Smits kijkt uit naar zijn nieuwe functie: “Ik ben gegrepen door het belang van innovatie voor onze maatschappij en de uitdagingen waar we voor staan. Daarin een sleutelrol kunnen vervullen in de zin van het opleiden van technisch toptalent, is voor mij een prachtige mogelijkheid. Ik kies bewust voor de Technische Universiteit Eindhoven omdat deze is ingebed in een sterke hightech regio. Universiteit en industrie realiseren hier samen het ondenkbare.”

Nicole Ummelen is momenteel secretaris van de universiteit. Ze kijkt uit naar haar nieuwe functie: “Ik ben actief betrokken geweest bij de strategie die we als universiteit voor de toekomst hebben opgesteld. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren van zeer nabij de positieve ontwikkeling van de TU/e in al haar facetten meegemaakt en gefaciliteerd. Om aan de continuïteit van dat beleid en de nieuwe strategie in een nieuwe rol inhoudelijk invulling en sturing te mogen geven, vind ik betekenisvol en uitdagend.”

Nicole Ummelen kent de universitaire wereld goed. Voordat ze zes jaar geleden aan de TU/e begon, werkte ze voor andere universiteiten. Nicole Ummelen is gepromoveerd in Technische Communicatie aan de TU Twente.

In de nieuwe samenstelling kiest de TU/e opnieuw bewust voor een driehoofdige dagelijkse leiding met duidelijke portefeuilleverdeling. De rector magnificus is verantwoordelijk voor het primaire proces: onderwijs en onderzoek. De vice-voorzitter van het college draagt zorg voor bedrijfsvoering en financiën. De collegevoorzitter bewaakt de strategie en de financiering, de reputatie en positionering, en onderhoudt nationaal en internationaal belangrijke externe relaties. In deze collegiale verhoudingen opereert de TU/e het sterkst en maakt zij haar missie waar om toptalenten op te leiden en hoogstaand onderzoek te doen ten dienste van de samenleving.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics