Qimarox levert palletiseersysteem zonder robots voor nieuwe slachterij Norsk Kylling

0

Norsk Kylling bouwt een gloednieuwe, best-in-class slachterij bij Orkanger in het midden van Noorwegen, niet ver van Trondheim. Meyn Food Processing Technology uit Oostzaan gaat er een nieuwe slachtlijn leveren (zie Link Magazine van april). Norsk Kylling vroeg system integrator Norwegian Dynatec om een aanbieding te doen voor het palletiseren van de dozen met kipproducten aan het eind van de productielijn. Norsk Kylling en Dynatec waren er allebei vast van overtuigd dat het ‘iets met robots’ moest worden. Totdat Qimarox uit Harderwijk, toonaangevend fabrikant van componenten voor material handling systemen, de twee bedrijven uitnodigde om eens naar Nederland te komen en naar zijn oplossingen te kijken.
Twee managers van Norsk Kylling en twee van Dynatec bezochten in één dag tijd de fabrieken van Farm Dairy (dagverse zuivel) in Lelystad en Greenyard (champignons) in Velden waar installaties van Qimarox staan. En ze waren aan het eind van de dag om. Exit robot. Qimarox gaat nu een groot aantal elementen leveren van zijn Crossrunner-systeem, een zeer compact, flexibel concept met palletisers, palletliften, wikkelaars en productliften. Het is een omvangrijke order voor Qimarox.
‘Dynatec is één van onze system integrators’, zegt Martijn Smit, managing director van Qimarox. ‘We werken al lang samen. Ze kennen onze filosofie en manier van werken. Dynatec polste ons voor het Noorse project en begon over de robots. Heb je wel eens gedacht aan onze componenten, zeiden wij. Het viertal kwam naar Nederland en we hebben ze bewust meegenomen naar installaties die al jaren in werking zijn. Norsk Kylling wil het nieuwste van het nieuwste, maar wenst wel bewezen techniek. Heel bijzonder was om de plantmanagers van Farm Dairy en Greenyard zelf te horen vertellen over onze producten. Zij benadrukten dat ze niet voor robots moesten kiezen. Er ontstonden mooie discussies met de gasten.’
Bij het Crossrunner-concept van Qimarox staan meerdere palletiseermachines in één lijn in één ruimte. Een enkele rollenbaan volstaat om pallets aan- en af te voeren voor meerdere, parallel opgestelde machines. ‘Het systeem is ruimtebesparend en energiezuinig. Er is een bepaalde redundantie, zodat er altijd doorgedraaid kan worden. Het zijn relatief eenvoudige, makkelijk te onderhouden machines met een lange levensduur.’ Een multifunctionele robot kan een voordeel zijn bij een enorme variatie aan producten en weinig productievolume. Maar bij Norsk Kylling is het juist andersom.

Qimarox deed een aanbieding aan Dynatec en ondersteunde zijn klant bij de calculaties richting Norsk Kylling. Het was een spannend tenderproces. ‘Tijdens de eindonderhandelingen hebben we Dynatec via Skype goed kunnen ondersteunen.’ Volgend jaar start Qimarox de assemblage van de standaardcomponenten voor het project in Noorwegen. Qimarox levert aan tientallen oem’ers en system integrators. Systemen staan wereldwijd bij bedrijven als Unilever, Nestlé, FrieslandCampina en McCain Foods.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics