Plastic Recycling Amsterdam wil de keten met magnetische dichtheid scheider helemaal rondmaken.

0

88% van het plasticafval recyclen, leek onmogelijk. Totdat de Magnetische Dichtheid Scheider werd uitgevonden. Umincorp schaalde het recyclingproces op naar industrieel niveau en richtte  Plastic Recycling Amsterdam (PRA) op, samen met Milieu Service Nederland. PRA werkt jaarlijks 25 miljoen kilo plastic op tot grondstof voor nieuwe producten. “En dat moet veel meer worden”, zegt Jaap Vandehoek van Umincorp.

Scheiden op snipperniveau

Plastic verpakkingen bestaan vrijwel altijd uit meerdere soorten plastic. In een mayonaisefles zijn al snel drie soorten verwerkt. “Wil je plastic kunnen recyclen dan moet je één materiaal overhouden. Dat kan alleen als je het scheidt op het niveau van snippers. De TU Delft is in 2005 gaan onderzoeken of dat mogelijk is en dat heeft uiteindelijk geleid tot de uitvinding van de Magnetische Dichtheid Scheider (MDS). De manier waarop de MDS plastic kan scheiden, is uniek in de wereld”, vertelt Jaap.

“Machinaal plastic scheiden, levert meer op dan via plasticinzameling. Maar dat is geen fijne boodschap voor de consument”.

De MDS scheidt plastic door middel van een ijzerhoudende vloeistof, waar de plastic snippers (flakes) doorheen stromen, en een magneet. Op basis van de dichtheid worden de flakes gesorteerd. Op deze manier wordt maar liefst 88% van het plastic teruggewonnen en dat is veel hoger dan normaal in de keten wordt bereikt. “Het loont dus veel meer om het plastic afval door de machine te laten sorteren. Bovendien maakt het dan ook niet meer uit of er allerlei materialen door elkaar zitten, zoals bijvoorbeeld bij huisvuil het geval is. Maar dit is natuurlijk niet zo’n fijne boodschap voor de consument die braaf het plastic scheidt.”

Eerst optimaliseren, dan opschalen

Op dit moment heeft PRA alleen in Amsterdam een fabriek staan, waar het plastic afval van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag wordt opgewerkt tot flakes. “We verwerken op dit moment ongeveer 6% van het totale plastic afval in Nederland. Nu gaat een behoorlijke stroom restmateriaal naar het buitenland dat wij ook graag zouden opwerken in nieuwe fabrieken. We zijn nog steeds hard bezig om het proces operationeel helemaal op orde te krijgen. Een tweede fabriek in Nederland opzetten is nu ons eerste doel. Als we dan het proces helemaal in de vingers hebben, kunnen we opschalen.”

Doorontwikkelen met potentiële afnemers

Steeds meer grote bedrijven willen verpakkingen van gerecycled plastic maken. Om op grote schaal van oude verpakkingen nieuwe te maken, is een continue en stabiele afvalstroom nodig. Bovendien moet de verpakking er eigenlijk als nieuw uitzien en dan is ook de kwaliteit en de kleurechtheid van de flakes erg belangrijk. Daar gaat veel ontwikkeltijd in zitten. “Dat doorontwikkelen doen we samen met potentiële afnemers. Ingka Group, eigenaar van IKEA Retail, is aandeelhouder geworden omdat ze duurzaamheid en circulariteit willen stimuleren. Ze hebben onder meer de ambitie om ons hoogwaardig gerecyclede PET, gemaakt van voedselverpakkingen, in te zetten voor producten die ze verkopen.”

“Onze PET-flakes hebben op dit moment een zuiverheidsgraad van 99,9% en dat is uniek voor plastic dat uit de grijze huisvuilzak komt.”

ABN AMRO-financiering helpt PRA te versnellen

Link magazine editie oktober/november thema 2021: Data is key hoe kan het mkb daar winst mee maken? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

PRA werkt hard om de keten helemaal rond te maken. “We willen van de flakes korrels maken en tot een nog hogere graad van zuiverheid komen. Onze PET-flakes hebben op dit moment een zuiverheidsgraad van 99,9% en dat is uniek voor plastic dat uit de grijze huisvuilzak komt. Maar zo kunnen van oude PET-verpakkingen nieuwe PET-verpakkingen worden gemaakt en dan is de keten gesloten. Deze doorontwikkeling kunnen we versnellen door de financiering van ABN AMRO. Door deze financiering kan er kapitaal van de aandeelhouders worden ingezet voor vervolgprojecten met een hoger risico. Om ook maar enigszins in de buurt te komen van de Europese doelstellingen voor plastic recycling voor 2025 en 2030 is veel geld nodig. Bijvoorbeeld voor het bouwen van effectieve recyclingfabrieken en het openbreken van bestaande, op aardolie gebaseerde, supply chains. Banken kunnen hierin een belangrijke hefboomfunctie vervullen”, vertelt Jaap.

Grote klanten willen gebruikt plastic als nieuw

Veel grote bedrijven kijken nu nog de kat uit de boom als het gaat om gerecycled plastic. Ze willen het wel gebruiken, maar alleen als het zonder enige inspanning nieuw plastic kan vervangen in hun bestaande productieprocessen. Kleine afnemers zijn vaak wel geïnteresseerd om gezamenlijk te ontwikkelen. “Er zijn ontwerpers die juist graag van ons plastic willen afnemen, omdat er verschillende kleuren of tinten in het recyclaat zitten. Maar we hebben nog geen product gevonden waarin dat aspect belangrijk is en waar tegelijkertijd hele grote volumes in omgaan. Want dat zou zo mooi zijn. Dat imperfectie in de verpakkingsindustrie wordt beloond. Nu maken we juist kosten om plastics zo perfect mogelijk te laten zijn, zodat je niet ziet dat het gerecycled is. Dat zou ik graag anders zien“, besluit Vandehoek. Bron ABNAMRO

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics