PlantLab haalt in eerste externe investeringsronde € 20 miljoen op bij De Hoge Dennen Capital.

0

De Nederlandse scale-up PlantLab heeft een eerste externe investering van € 20 miljoen opgehaald bij De Hoge Dennen Capital. Het bedrijf heeft een wereldwijd gepatenteerde technologie ontwikkeld voor ‘vertical farming’, een hyperefficiënte methode voor het telen van groenten en fruit. Het zal de kapitaalinjectie gebruiken om indoor productielocaties te openen in verschillende landen, waaronder Nederland, de VS en de Bahama’s. In de afgelopen 10 jaar is PlantLab erin geslaagd een innovatieve en revolutionaire technologie te ontwikkelen voor hyperefficiënte stadslandbouw, die al succesvol wordt toegepast op een commerciële productielocatie in Amsterdam.

De nieuwe technologie maakt het mogelijk om verse, gezonde en heerlijke groenten op grote schaal zeer dicht bij de consument te telen zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Op een oppervlakte ter grootte van slechts twee voetbalvelden is het nu mogelijk om voldoende gewassen te produceren om een stad van 100.000 inwoners dagelijks te voeden met 200 g groenten.

Innovatieve oplossingen

‘Deze kapitaalinjectie stelt ons in staat om extra productielocaties te openen en onze technologie verder te perfectioneren’, legt Michiel Peters, CEO van PlantLab, uit. ‘De groeiende wereldbevolking en de klimaatcrisis vormen nieuwe en enorme uitdagingen voor de productie van voedsel voor de wereldbevolking. We hebben geen andere keuze dan ons voedsel duurzamer en efficiënter te telen, en dat vraagt om innovatieve en revolutionaire oplossingen.’

De productielocaties van PlantLab kunnen overal ter wereld worden opgezet, zelfs op onvruchtbaar land of stedelijke gebieden. Dankzij geoptimaliseerde temperatuur, vocht en lichtbeheersing groeien de gewassen optimaal, terwijl het watergebruik met maar liefst 95% wordt verminderd. Licht wordt geleverd door speciaal ontwikkelde LED’s die de specifieke golflengte leveren die de plant nodig heeft voor fotosynthese. ‘Onze technologie maakt het mogelijk om gewassen overal ter wereld te telen die heel dicht bij de consument staan. De gewassen hoeven dan niet meer over lange afstanden vervoerd te worden. Het resultaat: minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling’, zegt Peters.

Het verschil maken

De Hoge Dennen maakt deel uit van de investeringsmaatschappij opgericht door de familie De Rijcke, de voormalige eigenaren van Kruidvat. Het bedrijf heeft eerder geïnvesteerd in de online supermarkt Picnic, saladeproducent De Menken Keuken en het elektrische fietsmerk QWIC. CFO Jelle Roodbeen: ‘We zijn ervan overtuigd dat de technologie van PlantLab wereldwijd een echt verschil zal maken. Het maakt gezonde en heerlijke groenten betaalbaar en toegankelijk voor iedereen, op een milieuvriendelijke en duurzame manier.’

Naast de kapitaalinjectie door De Hoge Dennen treden CFO Frank Roerink en CEO Michiel Peters toe tot het scale-up bedrijf om het managementteam te versterken, waar ook de founding partners Leon van Duijn, Marcel Kers en John van Gemert deel van uitmaken. PlantLab heeft zijn vertical farming R&D centre, het grootste in zijn soort ter wereld, in Den Bosch, en een commerciële productielocatie in Amsterdam. Bij PlantLab werken al meer dan 60 mensen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics