Pionieren in lithografie en ruimtevaart

0

High-end technologieleverancier DEMCON heeft zijn deelneming in Focal Vision & Optics vergroot tot een meerderheidsaandeel. Focal opereert met 25 medewerkers vanuit het Enschedese hoofdkantoor en de vestiging Eindhoven van DEMCON. Onder de naam DEMCON Focal vormen de twee een gezamenlijke businessunit optomechatronic systems, die met name toepassingen voor halfgeleiderproductie (lithografie) en ruimtevaart gaat ontwikkelen. “Focal heeft unieke kennis op het gebied van optische systemen en precisie-inspectie die wij in veel van onze mechatronische projecten en industriële automatiseringsactiviteiten kunnen toepassen”, verklaart directeur Dennis Schipper van DEMCON. “Samen gaan we pionieren op de markt voor optomechatronische systemen.”

Optomechatronische systemen

Optomechatronische systemen

DEMCON en Focal gaan samen voor optomechatronische systemen

Vijf jaar geleden ging DEMCON een nauwe samenwerking aan met Focal Vision & Optics. Beide bedrijven waren destijds gevestigd in Oldenzaal en later verhuisde Focal met DEMCON mee naar Enschede. DEMCON investeerde in het bedrijf, dat toen tien medewerkers telde, en werd daarmee minderheidsaandeelhouder. Met zijn experts op het gebied van optisch systeemontwerp en visionsoftware ging Focal bijdragen aan projecten van DEMCON en bleef daarnaast eigen projecten uitvoeren. Mede dankzij deze nauwe samenwerking is Focal uitgegroeid tot een serieuze integratie- en ontwikkelpartner voor uiteenlopende internationale klanten en telt het inmiddels 25 medewerkers. Focal ontwikkelt en realiseert inline precisie-inspecties en optische meetsystemen voor opdrachtgever in de automotive, life sciences en halfgeleiderindustrie.

Unieke kennis

“Focal is sterk in complexe optica en industriële vision”, zegt directeur Dennis Schipper van DEMCON. “Dankzij hun combinatie van praktische toepassing van optische principes en diepgaande kennis van opto-elektronica, signaal analyse en optomechanica kunnen zij klanten bedienen met perfect werkende meet- en inspectie systemen. Met hun unieke kennis en expertise vullen zij onze activiteiten op optisch gebied aan en leveren ze essentiële bijdragen aan veel van onze mechatronische projecten. Bovendien sluit hun vision-expertise goed aan bij onze activiteiten op het gebied van industriële automatisering, waarmee wij twee jaar geleden zijn gestart. Samen kunnen wij eenvoudiger grote en complexe projecten uitvoeren. Zo kunnen zij onder onze hoede verder groeien, ook met eigen projecten.”

Nieuwe organisatie

Concreet leidt het samengaan van de twee bedrijven tot DEMCON Focal optomechatronic systems. Deze nieuwe businessunit kan door de bundeling van de optica van Focal en de mechatronica van DEMCON de markt voorzien van optomechatronische totaaloplossingen. De activiteiten van Focal op het gebied van vision worden gevoegd bij de businessunit industrial systems, die voortaan als DEMCON industrial systems & vision door het leven zal gaan. Dit omdat in de industriële markt projecten voor inspectie met behulp van vision steeds vaker onderdeel zijn van complete automatiseringstrajecten. De ontwikkeling door Focal van optische systemen voor medische toepassingen zal onder de vlag van DEMCON medical devices gaan plaatsvinden. 

gerard-van-den-eijkelSterktes

Gerard van den Eijkel, directeur en aandeelhouder van Focal, kiest vol overtuiging voor de integratie van zijn bedrijf met DEMCON. “De afgelopen jaren heb ik in samenwerking met DEMCON intensief gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de onderneming Focal. Mijn hart ligt bij de uitdagingen die er op optomechatronisch gebied liggen, bijvoorbeeld op het gebied van lithografie voor microsystemen en voor optische communicatie en instrumentatie in de ruimtevaart. Ook ben ik nauw betrokken bij het Dutch Optics Centre dat TNO en TU Delft vorige maand hebben gelanceerd. Dankzij het samengaan met DEMCON kan ik me sterker op dat pionieren richten. Dennis z’n sterkte ligt juist in het leiden van de onderneming, het organiseren en financieren.” Dennis Schipper onderschrijft deze taakverdeling: “Gerard is een briljant optomechatronisch ontwerper, die zeker ook ambities als ondernemer heeft. Daarom gaat hij leiding geven aan DEMCON Focal optomechatronic systems. Maar hij moet vooral nieuwe dingen exploreren langs de as van high-end technologie en de handen vrij hebben om het vakgebied van de optomechatronica te kunnen promoten.”

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics